Joutsenon hautausmaat

Joutsenon hautausmaa.

Lappeentie 1, 54100 JOUTSENO

040 312 6268

040 312 6260

Kirkko, kappeli ja muistotilaisuuspaikka

Vuonna 1921 rakennettu, arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema kirkko sijaitsee vanhan hautausmaan itäisessä päässä, osoitteessa Penttiläntie 1. Kirkkoa on peruskunnostettu vuosina 1965 ja 1996. Viimeisessä korjauksessa kirkko sai mm. uudet penkit ja äänentoistolaitteet. Kirkko on kaiken kaikkiaan kolmas samalla paikalla sijaitseva kirkko. Ensimmäinen, vuonna 1641 valmistunut kirkko purettiin huonon kuntonsa vuoksi vuonna 1758. Toinen vuonna 1760 valmistunut kirkko tuhoutui v.1918 kansalaissodan aikana tulipalossa.

Uuden hautausmaan kaakkoiskulmassa sijaitsee arkkitehti Olli Kivisen suunnittelema, piispa Martti Simojoen 27.5.1956 käyttöön vihkimä siunauskappeli ,"Ylösnousemuksen kappeli". Kappelisalin etuseinää hallitsee kuvanveistäjä Kauko Räsäsen kookas seinäreliefi "Ylösnousemus", Kappelin sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsee muualle haudattujen muistelupaikka, jossa teksti "rakkaittemme muistolle". Kappelissa on tilaa noin sadalle henkilölle. Kappelin nykyaikaisissa säilytystiloissa on kylmätilat kahdeksalle arkulle.

Vanhan hautausmaan yhteydessä, kirkon länsipuolella, osoitteessa Penttiläntie 5 sijaitsee myös Joutsenon seurakuntakeskus ja virasto, jossa hoidetaan myös hautauksiin ja hautapaikkoihin liittyvät asiat.

Joutsenon hautausmaat sijaitsevat Joutsenon keskustassa lähellä Joutsenon kirkkoa. Lappeentie erottaa vanhan ja uuden hautausmaan toisistaan. Vanhalla hautausmaalla on silloisen kirkon alle ja ympärille haudattu ainakin Joutsenon perustamisesta, vuodesta 1639 lähtien. Vanha hautausmaaosa laajennettiin nykyisiin mittoihinsa 1890-luvulla. Uusi hautausmaa vihittiin käyttöönsä 29.10.1933. Ensimmäinen hautaus suoritettiin 31.12.1933.

Hautausmaiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 6 ha, josta käytössä on tällä hetkellä noin 4,5 ha. Hautausmaille haudataan vuosittain noin 120 vainajaa.

Uudella hautausmaa-alueella sijaitsee uurnahauta-alue, johon tuhkatut vainajat voidaan haudata joko uurnasukuhautoihin, uurnapuistoon tai muistolehtoon. Uurnasukuhaudoille omaiset voivat hankkia oman hautakiven ja uurnapuistoon haudatuille vainajille seurakuntayhtymältä messinkisen nimilaatan. Muistolehtoon vainajien tuhkat haudataan nimettöminä.

Uurna-alueelle on rakennettu kaikille uurnapuistoon ja muistolehtoon haudattujen omaisille yhteinen muistelupaikka, johon he voivat tuoda hautakynttilöitä tai kukkia. Seurakuntayhtymä huolehtii alueen yleisilmeestä ja poistaa alueelta palaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat, sekä puhdistaa tarvittaessa omaisten hankkimat nimilaatat. Tilan rajallisuuden ja yleisilmeen vuoksi muistelupaikalle ei tule tuoda kynttilälyhtyjä tai koriste-esineitä, ts. mitään sellaisia esineitä, joita seurakuntayhtymä ei saa muistelualueelta poistaa.

Uuden hautausmaa-alueen eteläpäädyssä on varattu n. 300 m2:n alue muunuskoisten hauta-alueeksi, joka on jaettavissa islaminuskoisten ja muita uskontoja tunnustavien alueiksi.

Hautausmaiden puusto on pääosin luonnonmukaista, valtapuustona koivu ja mänty. Reunakivikorttelit sijaitsevat vanhalla hauta-alueella. Hautausmaan uusi osa on pääsääntöisesti nurmipintaista rivihauta-aluetta.

Muualle haudattujen muistopaikkana toimii kivetty alue, joka sijaitsee uudella hautausmaa-alueella, siunauskappelin sisäänkäynnin yhteydessä.

Sankarihaudat sijaitsevat  kirkon läheisyydessä vanhassa hautausmaaosassa. Sankarihauta-alueella on 247:n sankarivainajan muistomerkit.

Lataa Joutsenon Vanhan hautausmaan hauta-aluekartta tästä.

Lataa Joutsenon Uuden hautausmaan hauta-aluekartta tästä.

Lataa Joutsenon Uuden hautausmaan hautarivikartta tästä.

Lataa Joutsenon Vanhan hautausmaan 1-osaston hautakartta tästä.

Parkkipaikat

Kappelin  20-paikkainen parkkipaikka toimii myös kirkon paikoitusalueena. Seurakuntakeskuksen yläpihalla kirkon välittömässä läheisyydessä on paikat n. 50 ja alapihalla n. 20 autopaikkaa. Pysäköinti on maksutonta.

Toimisto

Hautausmaan toimisto on avoinna ma-to 7.00-15.30, pe 7.00-13.45, sähköposti:  kimmo.petrell@evl.fi tai liisa.tiimo@evl.fi

Esteetön kulku Esteetön kulku
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc