Kesällä on myös lupa levätä

Loman kynnyksellä ajatukset pyörivät ristiin rastiin. Loppuosa lomaa on edessäpäin ja siihen rauhoittuminen vaatii vaivansa. Tilanne on viime vuoden epävarmuuteen nähden monin verroin parempi ja saan rauhoittua lomalle. Aiempien vuosien tapaan olen kuitenkin sortunut suunnittelemaan lomalle enemmän sisältöä kuin todennäköisesti ehdin tehdä.
Lepo on pyhää, todetaan monesti. Ymmärrämmekö sen merkityksen vai piiskaammeko itseämme rästiin jääneillä asioilla lomallakin.

Viimeiset ajat ovat vaatineet veronsa ja vieneet voimiamme. Elämme edelleen epävarmoja aikoja, vaikka tilanne on viime kesää helpommin tai totutummin elettävissä. Edessä olevasta emme tiedä, joten lepo antaa voimia ja palauttaa toimintakykyämme.
Lepo on pyhää, jotta emme kuluttaisi itseämme kohtuuttomasti ja rikkoisi niitä lahjoja, jotka Jumala on syntymässämme meille antanut. Väsyneenä emme ole lähimmäisinäkään parhainta seuraa.

Korona-aikana olemme kuulleet monesti lauseen: Yhdessä me selviämme. Hyvä niin. Meitä kehotetaan Raamatussa myös toinen toistemme kuormien kantamiseen. Samoin kehotetaan lepäämään ja jättämään kuormamme Jumalan kannettavaksi. Keneltäkään ei odoteta kohtuutonta kantamista. Luottamusta siihen opettelen edelleen ja päästän toivottavasti irti itse rakennetuista taakoista.

Kannetaan edelleen toisiamme ja muistetaan esirukouksin Luojamme edessä. Yritetään nähdä asioissa enemmän hyviä puolia kuin huonoja. Kannustetaan ennemmin kuin kritisoidaan, lannistetaan tai katsotaan vahingoniloisena lähimmäisen kompurointia. Jeesuksen tähden saamme kokea armon omaksemme omissa taakoissamme ja rikkeissämme. Samalla saamme tulevaisuuden ja toivon. Siihen meidät on kutsuttu ja esimerkki annettu. Kaikkeen lahjaksi saatuun sisältyy velvoite hyvään ja kilvoittelevaan lähimmäisyyteen. Ei omin voimin vaan Luojamme kanssa.

Armollisen ja hyväksyvän ihmisen vierellä on hyvä elää nyt ja kaikkina aikoina.
- Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvyyden varastosta esiin hyvää. – Luukas 6:45

Diakoni Ari Tuomikoski 
Lappeenrannan seurakuntayhtymä /
Erityisdiakonia / Päihde- ja kriminaalityö