Parasta lapselle

”Totuus tulee lapsen suusta” oli yksi tämän kevään suosikkihokemista. Lapsen suusta kuulemme valitettavan usein sen, millaiselta me oikeasti kuulostamme. ”Mä en kestä” ja ”mä oon niin puhki” kuuluu omien lasten suusta usein. Se, miten olemme omien lastemme kanssa, muovaa sen, miten he kohtaavat ulkopuolisen maailman. Liian usein välitämme eteenpäin asioita, joista emme voi olla ylpeitä. Annamme itse mallin pahan puhumisesta ja toisen mollaamisesta. Sitten, kun näemme lasten tekevän samaa, järkytymme ja kysymme: ”Mikä suhun on mennyt, miksi sä noin teit?”

Jeesus nosti lapsen aseman keskeiseksi. Hän muutti tapaa, miten lapsista tuli ajatella. Hän nosti pienen lapsen omaisuudesta uskon esikuvaksi. Hän suuttui opetuslapsilleen siitä, että nämä estivät vanhempia tuomasta lapsia luokseen. Jeesuksen toiminta ja opetus muutti sen kuinka tärkeätä on suojella ja laittaa lapset etusijalle. Näkökulma tulisi olla aina siinä, mitä voimme tarjota tuleville sukupolville, mitä voimme heille jättää perinnöksi.

Vanhassa testamentissa Jumalan lupaukset välittyivät niiden kautta eteenpäin, jotka olivat uskollisia ja pitivät kiinni siitä, minkä tiesivät todeksi. Se, minkä Jumala uskoi heille, heidän tuli välittää eteenpäin. Parasta, mitä vanhempi voi tehdä lastensa hyväksi, on se, että hän opettaa heille oikean tien jo varhain. Kestävät arvot kantavat läpi koko elämän ja antavat sille merkityksen. Ilman ohjausta ihmisen elämä on tuuliajolla.

Tärkeämpää kuin sanat joita puhut, on elämä jota elät. Se, mitä valitset tehdä tänään, vaikuttaa siihen, mitä lapsesi tekee huomenna. Sananlaskuissa sanotaan: ”Ohjaa lapsi heti oikealle tielle, niin hän ei vanhanakaan siltä poikkea.” Anna lapsellesi omaa aikaasi, sillä lapsuus on usein liian lyhyt. Opeta heitä ja kuuntele. Laita kännykkäsi pois ja tee lapsesi kanssa jotain sellaista, mikä kantaa häntä aikuisena. Raamattu puhuu lapsista siunauksena ja Jumalan lahjana. Jumala on rakastava Isä ja hän haluaa, että me olisimme rakastavat vanhemmat.

Markus Rantanen
nuorisotyönohjaaja
Lauritsalan seurakunta