Siunauksen saattelemana kohti syksyä

Olemme pikkuhiljaa palamassa normaaliin arkeen. Suurin osa meistä on jo kesälomilta palanut töihin tai opiskelemaan, mutta monet nauttivat vielä lomapäivistä täysin siemauksin. On myös niitä, jotka iloitsevat, kun saa olla pitkästä aikaa töissä. Osalla kesä on kulunut uutta työtä etsien tai eläkkeellä ollen. Luonnossa liikkumisesta on tullut monille meistä rauhan, ihmettelyn ja voimaantumisen paikka. Siellä, jos missä saa Jumalan läsnäolo hoitaa kauneudella ja ihmeillä! Onneksi yhtä ja oikeaa tapaa viettää kesää ei ole. Toivon, että meistä monet voisivat katsoa kesään kuitenkin kiitollisin ja hyvillä mielin! Monille meistä kesä on tuonut mukanaan perhejuhlia, kuten ristiäisiä, rippijuhlia ja häitä. Näissä juhlissa Jumalan siunaus ja rakkaus ovat saaneet ravita meitä monin eri tavoin. Ja mikä tärkeintä, on saanut iloita pitkästä aikaa läheisten ja ystävien kohtaamisista.

Mukaan mahtuu myös niitä juhlia ja tilanteita, joissa on pitänyt luovia ja mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, ettei syntyisi ikävia konflikteja.  Näissä hetkissä olemme tarvinneet erityisesti korkeimman antamaa viisautta ja itsehillintää. Voi myös olla, että keväällä asettamasi tavoitteet tekemättömien töiden listalla on taas kerran jäänyt toteutumatta? Ehkäpä tärkeämpää on ollut antaa aikaa viettää ns. ”lomapäiviä”, jolloin on antanut itselle ja muille luvan olla tekemättä yhtään mitään.  Sillä niitäkin päiviä meidän sielumme ja kehomme tarvitsee. Näissä hetkissä on armollinen Jumala tarjonnut kättä sinulle, sanoen lempeällä äänellä: ”Saat anteeksi ja voit aloittaa kaiken alusta”.

Tämä kesä on voinut näyttää sinulle myös elämän varjopuolia, kun oikein mikään ei ole mennyt omien suunnitelmien mukaan tai olet kohdannut luopumisia, tai sairauksista on tullut jokapäiväinen voimia ja elämänhaluja nakertava tuttava?  Kivuliainta kohdallasi on ollut, jos olet joutunut saattamaan rakkaan läheisen haudan lepoon. Näissäkin syvissä vesissä et ole ollut yksin, vaan iankaikkiset käsivarret ovat kannatelleet sinua, antaen voimia eteenpäin.

On hyvä muistaa, että täydellistä kesää ja elämää ei ole olemassakaan. Ei edes ihmisillä, jotka tuovat itseään esillä muokatuilla postauksilla somessa, kuinka elämä on täydellistä ja ihanaa… Totuus on kuitenkin se, että täydellisyyteen yllämme vasta, kun olemme ylittäneet rajan ja astuneet ikuisuuteen. Saamme olla nyt ja tulevaisuudessa keskeneräisinä ja epätäydellisinä Jumalan luomina ihmisinä, eikä meidän tarvitse kilpailla kuin itsemme kanssa. Juuri näihin hetkiin Vapahtaja ojentaa kätensä, lempeällä äänellä sanoen sinulle, että ”olet saanut anteeksi ja voit aloittaa kaiken alusta”!

Kun kesä alkaa näyttää ensimmäisiä syksyn merkkejä pimenevien iltojen ja viilenevien säiden myötä, voimme hyvillä mielin jättää menneen kesän taaksemme niin iloineen kuin suruineen ja ottaa rohkeasti uusia, ehkä ennenkokemattomia askeleita kohti syksyä. Ehkäpä, jossakin tulevaisuudessa tai jo tulevana syksynä, meitä odottaa uusi, mielenkiintoinen ja helpompi elämänvaihe? Ehkä meille avautuu mahdollisuus tehdä omassa elämässämme jotain rohkeaa, esimerkiksi hyppäämällä oravanpyörästä edes hetkeksi tai ottamalla aikalisän, pysähtyen ja kysymällä itseltämme, mitä seuraavaksi? Saamme jättää myös kaikki kysymyksemme ja huolemme Jumalalle, sillä hän lupaa auttaa ja tukea meitä kaikessa. Tärkeää on myös kysyä itseltämme, mitä hyvää voisin tehdä läheistemme, kuin tuntemattomien hyväksi?

Ehkä alkava syksy kutsuu sinut uuden äärelle, josta et ole osannut edes unelmoida?  Ehkä jokin kauan rukoilemasi asia saa viimein myönteisen vastauksen Jumalan suunnitelmissa tai huomaat, että olet mennyt eteenpäin epäonnistumisen, surusi tai kaipauksesi tiellä? Kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä tuleva syksy tuo mukanaan. Mutta saamme kuitenkin jättäytyä kaikessa Jumalan hoidon ja huolenpidon alle. Hänen siunaavat ja varjelevat kädet ovat yllämme niin tänään, tulevana syksynä, kuin jokaisena elämämme päivänä!

Tuija Kokki
Diakoni
Lappeenrannan seurakunta