Tapahtukoon Sinun tahtosi


Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi.

Tuttuun Isä meidän -rukoukseen on usein helppo yhtyä. Ajattelenko kuitenkaan aina, mitä minä sanon? Tapahtukoon Sinun tahtosi... Tarkoitanko sitä todella?

Tutussa rukouksessa rukoillaan Jumalan tahdon toteutumista ja pyydetään, että Jumalan tahto voisi toteutua myös minun elämässäni. Teoriassa ajatus saattaa kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa se voi tuntua hyvinkin pelottavalta. Uskaltaisinko antaa Jumalan astua autoni rattiin? Hänhän saattaisi ajaa ihan minne tahansa!

Millainen sitten on Jumalan tahto meitä kohtaan? Raamattu antaa tähän vastauksen: Jumala on rakkaus. Hän on Isä, joka antaa vapaan tahdon päättää, millaista elämää haluan elää. Jumalalla on kuitenkin omia suunnitelmia lastensa varalle, eivätkä ne ole aina samanlaisia, kuin meillä. Jeesus rukoili myös ”tapahtukoon Sinun tahtosi” tuomitsemistaan edeltävänä yönä Getsemanen puutarhassa. Hän pyysi Isäänsä muuttamaan suunnitelmiaan, mutta jätti kuitenkin elämänsä tämän käsiin huolimatta siitä, että olisi itse halunnut tapahtumien etenevän toisella tavalla.

Joskus voikin olla vaikea käsittää, miksi Jumalan tahto ei ole omien pyrkimysten mukainen. Tämä voi harmittaa tai jopa suututtaa. Raamattu kuitenkin muistuttaa siitä, että Jumala näkee asiani kokonaan toisenlaisesta näkökulmasta. Pelkän nykyhetken sijaan Hän näkee koko elämäni, menneen ja tulevan, ja tietää siten, mikä on minulle parhaaksi, vaikka itse en sitä näekään. Jumala ei kuitenkaan halua väkisin vaatia lapsiaan alistumaan ja menettämään omia haaveitaan, unelmiaan ja suunnitelmiaan. Alistumisen sijaan Raamatussa puhutaankin kuuliaisuudesta Jumalan tahdolle. Mitä se oikein tarkoittaa?

Kuuliaisuus Jumalalle voisi tarkoittaa niiden kaikkien suurten unelmien, salaisten haaveiden ja syvimpien kipujen tuomista Jumalan eteen, Hänen kannettavakseen. Se voisi olla luottamusta siihen, että elämää ei tarvitse elää omassa varassa, vaan Jumalan iankaikkiset käsivarret kantavat ja tukevat silloin, kun suunnittelemani asiat onnistuvat, kuin silloinkin, kun kaikki menee pieleen. Se voisi olla luottamusta siihen, että rukoillessani ”tapahtukoon Sinun tahtosi” Jumala kuulee rukoukseni ja pitää minusta huolen, minne ikinä elämässäni kuljenkaan.

Laura Toivanen
Varhaiskasvatuksen ohjaaja