Hautajaiset

Hautauksen käytännön järjestelyissä auttaa ja neuvoo seurakuntayhtymän keskusrekisteri tai seurakuntatoimistot (Joutseno ja, Lauritsala).  Keskusrekisterissä tai seurakuntatoimistossa sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi ja kanttori sekä varataan hautapaikka. Hautapaikkaan ja hautaamiseen liittyvissä asioissa voit varata palveluajan puh. 040 3126 281 tai 040 3126 284. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa mahdollisuuksien mukaan. Lappeenrannan seurakuntayhtymällä on siunauskappeli Lepolan, Lepoharjun, Ristikankaan, Ylämaan ja Joutsenon hautausmaalla. Kappeli on maksuton Lappeenrannan seurakuntayhtymän seurakuntien jäsenille.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Hautaustoimistossa omaiset voivat sopia vainajan kuljetuksista ja sieltä hankitaan muun muassa arkku ja tarvittaessa uurna. Myös tuhkaukseen liittyvät järjestelyt sovitaan hautaustoimistossa. Vaikka yksityiset hautaustoimistot palvelevat nykyään lähes kaikissa hautaukseen liittyvissä järjestelyissä, omaiset voivat hoitaa asioita myös itse.

Hautauslupa toimitetaan keskusrekisteriin

Hautaaminen edellyttää hautauslupaa. Kun ihminen kuolee sairaalassa tai muussa laitoksessa, omaiset saavat hautausluvan hoitohenkilökunnalta. Kotona tapahtuneen kuoleman selvittäminen hautausluvan saamiseksi käynnistyy yhteydenotolla terveyskeskukseen. Jos kuolema tapahtuu tapaturmaisesti, poliisi ottaa yhteyden omaisiin ja tarvittaessa opastaa järjestelyissä. Omaiset toimittavat hautausluvan Lappeenrannan seurakuntayhtymän keskusrekisteriin, Kirkkokatu 10.

Tuhkaaminen ja tuhkan sirottelu

Jos vainaja tuhkataan,  tuhka haudataan pääsääntöisesti hautausmaan arkkuhautaan, uurnahautaan, uurnapuistoon tai muistolehtoon.  Lepolan, Ristikankaan, Joutsenon ja Ylämaan hautausmaalla on uurnahauta-alue, joissa on uurnasukuhautoja sekä uurnapuisto ja muistolehto. Uurnapuistoon ja muistolehtoon hautauksesta vastaa seurakunta, omaiset eivät voi olla tuolloin paikalla. Lappeenrannassa varsinaista sirottelualuetta ei ole.

Tuhka voidaan haudata tai sirotella maanomistajan luvalla myös esimerkiksi mökille ja kaava-alueen ulkopuolella asuintontille. Aina pitää kuitenkin muistaa, että jos tontti menee myyntiin, ostaja voi tulkita maalle haudatun tai sirotellun tuhkan tontin rasitteeksi. Jos kyseessä on kaupungin vuokratontti, maanomistaja on kaupunki. Jos alue ei ole yksityisen omistuksessa, lupa-asiassa tulee kääntyä ensin metsähallituksen paikallisosaston puoleen. Sitä kautta selviää alueen omistussuhde.

Hautapaikoista ja hautauspalveluluista perittävät maksut

Hautapaikka voidaan lunastaa vain kuolemantapauksen yhteydessä, kerralla enintään kaksi rinnakkaista paikkaa tai yksi uurnasukuhauta. Hautapaikka on maksullinen, samoin myös haudan avaaminen, peitto ja peruskunnostus hautauksen jälkeen. Rintamaveteraaneille hautapaikka on ilmainen. Voimassa oleva hautapaikka ja toimenpidehinnasto v. 2018.

Surun kohdatessa - opas läheisensä menettäneelle