YHTEISVASTUU 2020 tukee vanhemmuutta

2.2.2020 alkavan keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja keräyksen esimiehenä on arkkipiispa Tapio Luoma. Yhteisvastuuta on kerätty Suomessa jo 70 vuotta.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten vahvasti viestittämän tarpeen turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa voi jutella asiasta kuin asiasta.

20 % keräysvaroista ohjataan vanhemmuutta tukevaan, vuonna 2021 käynnistyvään hankkeeseen. Siinä keskeisinä toimijoina ovat valtakunnalliset lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen erikoistuneet Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry.

Hankkeella vahvistetaan vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta kynnyksettömällä tuella ja yhteisellä tekemisellä kotona, koulussa ja harrastustoiminnassa. Hankkeessa levitetään myös muita vanhemmuutta tukevia hyviä käytäntöjä. Erityisenä kohderyhmänä ovat alakouluikäisten lasten perheet.

Kotimaisen hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda verkostomallista yhteistyötä vanhemmuuden tukemiseksi eri puolilla Suomea ja kaikenkokoisilla paikkakunnilla seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Mukaan verkostoyhteistyöhön on kutsuttu laajasti nuoriso- ja kasvatustyön sekä lastensuojelun toimijoita.

20 % keräyksen tuotosta käytetään keräävän seurakunnan diakoniatyön kautta paikallisiin vanhemmuutta tukeviin tarpeisiin.

60 % keräystuotosta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimintoihin kehitysmaissa Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Yhteisvastuuvaroilla autetaan katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Tänä vuonna apua annetaan esimerkiksi naisten ja äitien koulutukseen ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamiseen. Työtä tehdään mm. toistuvista maanjäristyksistä, tulvista ja maanvyörymistä kärsivässä Nepalissa, jossa neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Lisätietoja saat Yhteisvastuun sivuilta https://www.yhteisvastuu.fi/