Hiekkakappeli 2018

Lappeenrannan sataman Hiekkalinna-kokonaisuuteen kuului jälleen vuonna 2018 Hiekkakappeli. Kappeli oli hiekka- ja jääveistäjä Kimmo Frostin suunnittelema.

Hiekkakappelin veisti kuvanveistäjä Vladimir Kuraev Moskovasta. Veistoaiheissa näkyi tämän mukaan enkelin lisäksi esimerkkejä kaikesta Luojan luomasta, taivaasta ja maasta. Tavoitteena hänellä oli saada veistoksilla ihmiset, erityisesti lapset, pysähtymään kappeliin pidemmäksi aikaa veistoksia tutkimaan.

Hiekkakappelin rakentamisessa käytettyä hiekkaa kutsutaan fillerihiekaksi tai betonifilleriksi. Se löytyy suoraan luonnosta, jääkauden tekemistä soraharjuista. Hiekkakappelin hiekka oli peräisin Lappeenrannan Rutolasta, Mikkelintien risteyksen soramontusta. Hiekkakappeli rakennettiin tallomalla ja kauhomalla kaivinkoneella kappelin kokoinen umpinainen kasa. Tämän jälkeen kasasta kaivettiin pois keskusta avoimeksi sisätilaksi. Seinien muotoilua helpotti kaivurin pyörivä kauha.

Rakennusvaiheessa hiekka pidetään kosteana suihkuttamalla siihen vettä. Kestävyys perustuu hiekan tiivistämiseen kosteana niin, ettei rakenteeseen jää ilmaa. Pinta suojataan sadetta ja tuulta vastaan parin millin liimakerroksella. Liimana on käytetty kotimaista, ympäristöystävällistä Kiilto 66 -yleis- ja puuliimaa. Sitä sekoitetaan veteen 1:5-suhteessa ja suihkutetaan valmiin veistoksen pinnalle.

Sään tai ilkivallan seurauksena veistokset vaativat välillä korjausta. Kostean hiekan avulla paikataan veistosten rikkoutuneita kohtia ja laitetaan uusi liimakerros. Joskus veistos hajoaa kesän mittaan niin, ettei sitä voi korjata.

Kappelin ovet olivat avoinna vierailijoille Hiekkalinnan aukioloaikoina. Hiekkakappelissa pidettiin hartauksia ja sen sai myös varata erilaisiin kirkollisiin toimituksiin.

Lehmuspappi oli tavattavissa Hiekkakappelilla sunnuntaisin ja tiistaisin klo 14-15. Varhaiskasvatuksen työntekijät kertoivat hiekkakappelin yksityiskohdista.

AUKIOLOAJAT

Hiekkalinnan alue: