Uutislistaukseen

Rauhan hautausmaa uudistuu pikkuhiljaa

Rauha_kesäkuu2020_Seija Kuosmanen-0.jpg

Rauhan hautausmaa perustettiin talvisodan alla joulukuussa 1939 Rauhan sairaalan ja Sotasairaala 43:n tarpeisiin, ollen sairaaloiden hoidossa. Suurin osa haudoista kuuluu Rauhan sairaalassa elämänsä viettäneille sotasiirtolaisille.

R.I.P. toteutuu kirjaimellisesti Rauhan hautausmaalla. Siellä vainajat saavat nukkua ikiuntaan jo ihan paikan nimenkin mukaisesti rauhassa, luonnon keskellä. Siellä aika on pysähtynyt.

Vainajia ei ole kuitenkaan unohdettu. - Hautausmaan historia osana maamme sotahistoriaa oli kuitenkin sellainen, että se haluttiin säilyttää muistomerkkinä talvi- ja jatkosodistamme, sanoo Joutsenon hoitopiirin työnjohtaja Kimmo Petrell. Vainajia Rauhassa lepää lähes 600.

Historiaa kunnioitetaan vuosittain Joutsenon seurakunnan toimesta kunniakäynnein itsenäisyyspäivänä, jolloin suoritetaan seppeleenlasku sankarivainajien patsaalle. Partiolippukunta Korven vaeltajat on perinteisesti tässä tilaisuudessa sytyttänyt hautakynttilöitä hautausmaalle siellä lepäävien vainajien muistoksi – aivan samoin kuin Joutsenon keskustan sankarihautausmaalla.