Uutislistaukseen

Seurakuntien ruoka-avulle on ollut kysyntää

Seurakuntien perusruokakassi sisältää monia perus elintarvikkeita

Lappeenrannan ev.lut. seurakunnat aloittivat ruokakassien jakamisen tehostetusti pääsiäistä edeltävällä viikolla. Ruoka-apua saa soittamalla ensin seurakuntien palvelupuhelimeen ja sopimalla noudosta.

Koronaepidemian edetessä ryhdyttiin Lappeenrannan seurakunnissa miettimään, miten ihmisille saataisiin konkreettista ja nopeaa apua erilaisiin tarpeisiin – olipa kyse sitten akuutista ruoka-avusta, asiointiavusta tai keskusteluavusta. Koska yhteyden ottaminen ja avun saaminen haluttiin tehdä helpoksi, päädyttiin organisoimaan toiminta yhteisen palvelunumeron kautta. Palvelupuhelimen päivystysringissä sekä ruoka-avun jakamisessa on mukana työntekijöitä eri työmuodoista. Kyseessä siis seurakuntien aidosti yhteinen projekti. 

Normaalin tukemisen lisäksi on lisätty resursseja ruoka-apuun. Lisääntyneeseen avun tarpeeseen anottiin lisävaroja yhteiseltä kirkkoneuvostolta. Yhteinen kirkkoneuvosto myönsikin avustamiseen lisämäärärahaa aluksi 50.000 euroa. Lisämäärärahoilla pystyttiin lisäämään diakonisen tuen määrärahoja sekä hankkimaan tarvikkeita jaettaviin ruokakasseihin. 

Kattava ruokapaketti koteihin

Leirikeskusten emäntä Kirsi Hyvösen kokoama ruokapaketti sisältää elintarvikkeita, jotka eivät tarvitse kylmäkuljetusketjua. Kassista löytyy mm. ruokaöljyä, pastaa, tomaattimurskaa, soijarouhetta, tonnikalaa, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, kahvia sekä iskukuumennettua maitoa. – Paketin sisältöä mietittäessä pyrimme siihen, että kassista löytyy perustarvikkeita, joista kotona on helppo tehdä ruokaa, kertoo Hyvönen. Kauppojen lahjoittamilla hävikkiruokaerillä paketteja täydennetään mm. vihanneksilla, leivällä, kuiva-aineilla ja tuoretuotteilla. Näin ollen ruokakassien koostumus vaihtelee. 

-    Olemme erittäin kiitollisia paikallisille kauppiaille, että he ovat lähteneet mukaan avustustoimintaan, sanoo tiimin vetäjä, erityisdiakoni Ari Tuomikoski. – Tarvetta selvästi on ollut, vaikkei toimintamme ole vielä laajasti tietoisuudessa. 

Kasseihin on pakattu myös muutama resepti, joita voi hyödyntää. Tekeillä on myös ravintola-alan ammattilaisten tekemä video, mitä kaikkea ruokapaketistamme voikaan kokata. 

Ruoka-avun kysynnän kasvua odotetaan

Seurakuntien ruoka-apua ryhdyttiin jakamaan yhteisen palvelupuhelimen kautta ma 6.4. Ruokakasseja jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, ei kuitenkaan arkipyhinä. 

Ensimmäisenä jakoviikkona ruokakasseja jaettiin 40. Toisella viikolla on ollut hieman rauhallisempaa, mutta kuitenkin reilu 20 kassia on noudettu tai toimitettu perille. Ruokakassit joko haetaan seurakuntien jakelupisteestä ja sille voi pyytää kotiinkuljetusta. Noudosta tai kotiinkuljetuksesta sovitaan puhelimitse samalla kuin avun tarve kartoitetaan. 

Ruokapaketin ydinajatus on toimia kriisiapuna esimerkiksi niissä tapauksissa, että etuisuuksien käsittely on kesken, tai kyseessä on akuutti tarve. Mikäli taloudellisen tuen tarve on pidempiaikaista, asiaa ryhdytään selvittämään diakoniatiimissä – johon myös on osoitettu lisämäärärahoja mahdollista lisääntynyttä tarvetta varten. 

-    Tavoitteemme on auttaa mahdollisimman monia ihmisiä ja perheitä ja olemme senkin vuoksi tehneet paketista kattavan, jolla on mahdollista selvitä viikonloppua pidemmän ajan. Normaalikäytäntönä olevat EU-ruoka-apupaketit ovat myös jaossa Tikankulmassa ja Joutsenossa entiseen tapaan kerran kuukaudessa, kuten normaalit hävikkiruokajakelutkin, kertoo Tuomikoski. 

Joustavaa yhteistyötä

Talousjohtaja Kari Virtanen kertoo, että kriisin pidetessä valmiutta määrärahan nostoon löytyy, ja korotusta avustuksiin käytettävistä määrärahoista esitetäänkin jo seuraavaan kokoukseen. 
– Yhteinen näkemys valtuutettujen ja henkilöstön kesken on, että tarvittavat keinot ihmisten auttamiseksi löydetään ja tehdään, tiivistää Virtanen. Hän tähdentää, että seurakuntayhtymässä mietitään koko ajan keinoja, joilla ihmisiä voidaan kohdata ja auttaa. Uusia menetelmiä ja keinoja on otettu käyttöön, kun perinteisiä kohtaamistapoja on epidemian myötä rajoitettu. – Henkilöstömme tekee koko ajan töitä kehittämällä uusia tapoja ja osa työntekijöistä on siirtynyt yhtymän sisällä eri tehtäviin joko osittaisella tai kokonaisella työpanoksella poikkeusajaksi, esimerkiksi juuri tähän ruoka-avun kokoamiseen ja jakamiseen, Virtanen sanoo. 

Puhelinpäivystyksessä ja ruoka-avun jakamisessa on osalla työpanostaan myös lähetyssihteeri Katriina Pyyhtiä Joutsenon seurakunnasta. Pyyhtiä korostaa sitä, että seurakunnan perustyötä tehdään koko ajan, mutta esimerkiksi kerhojen tai lähetyskaupan sulkemisen johdosta osan työaikaa voi kohdentaa nyt tähän tarpeelliseen apumuotoon. – Tehtävämme seurakunnan työntekijöinä on auttaa seurakuntalaisia tässä tilanteessa parhaamme mukaan, ja sen pyrimme tekemään, Pyyhtiä sanoo. 

Palvelupuhelin auttaa kaikenlaisessa hädässä

Lappeenrannan seurakunnissa on siis käytössä nyt yksi päivystävä ja auttava puhelin. Yhden yhteisen numeron tarkoituksena on helpottaa ihmisten yhteydenottoa seurakuntaan ja sen työntekijöihin.  

Seurakuntien palvelupuhelin päivystää arkisin klo 10-15 numerossa 040 3126 506. Numeroon voi soittaa kaikenlaisessa ja kokoisessa tarpeessa – olipa kyse keskusteluavusta, ruoka-avusta, taloudellisesta avustamisesta tai sielunhoidollisesta avusta. 
 
-    Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä saamaansa apuun, kertoo Pyyhtiä. – Olemme myös ohjanneet soittajia diakonisen, sielunhoidollisen tai muunlaisen avun piiriin soittajan tarpeiden mukaan. 

Ensimmäisellä viikolla puheluita tuli 38, toisella viikolla hieman vähemmän. Seurakunnilla on hyvä valmius kaikenlaisen avun antamiseen. – Kehoitamme soittamaan, jos yhtään tuntuu siltä, että tarvitsisit tukea tai apua - millaisessa asiassa tahansa, kannustaa Pyyhtiä. 

Soittaa voi siis kaikenlaisissa asioissa – tai vaikka pyytää seurakuntaa ottamaan yhteyttä läheiseen tai sukulaiseen. Käytössä on koko seurakuntien ammattilaistiimi verkostoineen. 
 

seurakuntien ruoka-avustuskassin sisältö on monipuolinen

Seurakunnan perusruokakassi sisältää monia perustarvikkeita. Kasseja täydennetään kaupoista saatavalla hävikkiruualla. Perheet saavat lisäystä peruspakettiin.
(Kuva: Anja Kytölä)

17.4.2020 14.50