Uutislistaukseen

20181022_135702_S.jpg Seurakuntayhtymässä äänestät kaksissa vaaleissa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ti 6.11.

5.11.2018 14.57

Löydä oma ehdokkaasi ja käy äänestämässä ennakkoon - pisteitä on ympäri kaupunkia! Katso paikat vaalisivustoltamme.

Seurakuntavaalit 2018: Ennakkoäänestys alkaa huomenna tiistaina

Kirkon viestintä/5.11.2018

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina 6.11. ja päättyy lauantaina 10.11. 

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2500 ympäri Suomea. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi. 

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.  

Ensimmäistä kertaa uurnille 

Ensi kertaa seurakuntavaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta 16–19-vuotiasta äänestäjää. Heistä noin puolet on alle 18-vuotiaita.

“Nuorille, 16–17-vuotiaille tämä on ensimmäinen mahdollisuus käydä äänestämässä. Tämä on jo kolmas kerta, kun nuoret saavat äänestää seurakuntavaaleissa. Toivotaan, että nuoret huomaavat käyttää ääntänsä ja tuovat vanhempansakin vaaliuurnille”, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kommentoi. 

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa 

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa.Seurakuntavaaleissa on yhteensä 16 700 ehdokasta, osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kaksissa vaaleissa. Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista.  

Yhdet vai kahdet vaalit? 

Vaaleilla valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle 2019-2022. Itsenäisessä seurakunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleissa seurakunnan jäsenistä valittu kirkkovaltuusto. 

Mikäli saman kunnan alueella on useita seurakuntia, nämä seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän, jossa käydään kahdet vaalit. Seurakuntayhtymässä ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto ja yhtymän seurakunnassa seurakuntaneuvosto. 

Varsinaisena vaalipäivänä 18.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

Vaalikeräys  

Seurakuntavaalikeräyksessä 2018 kerättävät varat käytetään lasten, nuorten sekä naisten koulutukseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen Suomessa ja kehitysmaissa.Vaalikeräyksen järjestävätKirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Kirkkopalvelut. 

Sitten juodaan #vaalikahvit! 

Vaalikahvit on suomalainen tapa juhlistaa yhteistä kokemusta. Myös seurakuntavaalien yhteydessä ennakkoäänestysviikolla ja äänestyspäivänä monet seurakunnat järjestävät vaalikahvit. Sosiaalisessa mediassa vaalitunnelmaa voi jakaa tunnuksella #vaalikahvit.  

Lisätietoja: 
Kampanjapäällikkö Hanna Piira, p. 050 351 8381
seurakuntavaalit.fi
vaalit Facebookissa ja Twitterissä #minunkirkkoni 

Tietoa julkaisijasta

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkossa on vaalivuosi. Ennakkoäänestys on 6.-10.11. ja varsinainen vaalipäivä 18.11. Seurakuntavaalit.fi 

Kirkon viestintä välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi