Uutislistaukseen

Sammonlahden kirkolla puhuttiin kuolemasta

Puhutaan kuolemasta tapahtuma Sammonlahden kirkolla

Lokakuun lopussa 28.10.2022 Sammonlahden kirkolle kokoontui reilut 50 henkilöä keskustelemaan kuolemasta ja siihen valmistautumisesta. Länsimaisessa kulttuurissa aiheesta on kuitenkin tullut nykyään tabu, jota ei mielellään haluta edes ajatella saatikka puhua siitä. Päivän teemaan johdatti tapahtuman pääpuhuja hoitotieteen tohtori Anja Terkamo-Moisio, jolla on pitkäaikainen käytännön kokemus kuoleman kohtaamisesta. Johdannossaan Anja Terkamo-Moisio käsitteli kuoleman monitahoista merkitystä ja miten siihen suhtautuminen on elinikäinen, jatkuvasti muuttuva prosessi. Käytännön tasolla keskusteltiin siitä, kuinka valmistautua kuolemaan sekä konkreettisin toimenpitein että henkisesti.

Päivän aihetta kevensi Runon ääni-ryhmän runoesitys Sanomakellot- kuolinilmoitusten runoja.

Konkretian tasolle päästiin tapahtuman esittelypisteillä, joissa käytiin läpi eri musiikkivaihtoehtoja mitä hautajais- ja muistotilaisuuden suunnittelussa voi miettiä. Hautajaisjärjestelyihin liittyvistä käytännön asioista oli oma infopiste, jota veti paikallinen hautausalan yritys. Eniten osallistujia keskustelutti elämänkaarityöskentelyä esittelevä infopiste, jossa kerrottiin miten ja miksi meidän jokaisen kannattaa aloittaa suvun vanhimpien ja miksei omienkin elämäntapahtumien dokumentointi vaikkapa haastattelujen avulla jo varhaisessa vaiheessa. Tähän samaan jälkipolville jäävään tietoon, liittyy myös digitestamentti. Jonkun pitää huolehtia myös meidän digitaalisesta jalanjäljestämme internetissä ja erilaisissa sähköisissä palveluissa kuolemamme jälkeen.

Myös sopivan valokuvan löytäminen vainajasta on hyvin yleisesti kohdattu ongelma, joten tapahtumassa oli järjestetty myös mahdollisuus valokuvauttaa itsensä, kaverin kanssa tai pariskuntana ammattilaisen toimesta.

 

Lisää aiheesta:

https://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/hautajaisetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

https://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/suru-kriisiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

https://yle.fi/uutiset/74-20003392Linkki avautuu uudessa välilehdessä

4.11.2022 09.07