Hiekkakappeli 2018

Lappeenrannan sataman Hiekkalinna-kokonaisuuteen kuuluu tänäkin vuonna myös Hiekkakappeli. Kappeli on hiekka- ja jääveistäjä Kimmo Frostin suunnittelema.

Hiekkakappelin on veistänyt kuvanveistäjä Vladimir Kuraev Moskovasta. Veistoaiheissa näkyy tämän mukaan enkelin lisäksi esimerkkejä kaikesta Luojan luomasta, taivaasta ja maasta. Tavoitteena hänellä oli saada veistoksilla ihmiset, erityisesti lapset, pysähtymään kappeliin pidemmäksi aikaa veistoksia tutkimaan.

Hiekkakappelin rakentamisessa käytettyä hiekkaa kutsutaan fillerihiekaksi tai betonifilleriksi. Se löytyy suoraan luonnosta, jääkauden tekemistä soraharjuista. Hiekkakappelin hiekka on peräisin Lappeenrannan Rutolasta, Mikkelintien risteyksen soramontusta. Hiekkakappeli on rakennettu tallomalla ja kauhomalla kaivinkoneella kappelin kokoinen umpinainen kasa. Tämän jälkeen kasasta on kaivettu pois keskusta avoimeksi sisätilaksi. Seinien muotoilua helpotti kaivurin pyörivä kauha.

Rakennusvaiheessa hiekka pidetään kostealla suihkuttamalla siihen vettä. Kestävyys perustuu hiekan tiivistämiseen kosteana niin, ettei rakenteeseen jää ilmaa. Pinta suojataan sadetta ja tuulta vastaan parin millin liimakerroksella. Liimana on käytetty kotimaista, ympäristöystävällistä Kiilto 66 -yleis- ja puuliimaa. Sitä sekoitetaan veteen 1:5-suhteessa ja suihkutetaan valmiin veistoksen pinnalle.

Sään tai ilkivallan seurauksena veistoksen vaativat välillä korjausta. Kostean hiekan avulla paikataan veistosten rikkoutuneita kohtia ja laitetaan uusi liimakerros. Joskus veistos hajoaa kesän mittaan niin, ettei sitä voi korjata.

Kappelin ovet ovat Hiekkalinnan aukioloaikoina avoinna vierailijoille. Hiekkakappelissa pidetään hartauksia sekä sitä on mahdollista varata erilaisiin kirkollisiin toimituksiin. Toimitukset varataan Keskusrekisteristä.

Hiekkakappelilla tavoitat lehmuspapin sunnuntaisin ja tiistaisin klo 14-15. Varhaiskasvatuksen työntekijät kertovat hiekkakappelin yksityiskohdista arkisin juhannukseen saakka, sekä 25.-26.6.

AUKIOLOAJAT

Hiekkalinnan alue: