Uutislistaukseen

Kevään eteneminen näkyy hautausmailla

Lappeenrannan kaikilla hautausmailla päästään lähipäivinä aloittamaan kuivuneiden ja talvisten havujen sekä kanervien ja kynttiläjätteen pois siivoaminen. 

Kukkia hautausmaalla.

Koronaan liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi hautausmaiden haravointitalkoita ei tänä keväänä päästä järjestämään.
– Haravat on kuitenkin jo jaettu hautausmaille, joten omaiset voivat halutessaan käydä niitä käyttelemässä, hautaustoimen päällikkö Seija Kuosmanen kertoo. 
Tällä viikolla hautausmailla on vielä vain neljä kausityöntekijää, mutta ensi maanantaina pestinsä aloittaa noin 30 kausityöntekijää. 
– Vasta siis ensi viikolla päästään aloittamaan siivousta toden teolla.
Työntekijöillä on ohjelmassa muun muassa mennen kesän lehtien ja talven pudottamien oksien poistaminen maasta. 
– Ilmaston muutoksen edettyä lehdet pysyvät puissa pitkään syksyisin, Kuosmanen toteaa.
Koska kausityöntekijöiden työt päättyvät syyskuun lopulla, siivottavaa löytyy keväisin kaikilta hautausmailta.
Ensi viikosta alkaen hautausmailta saadaan kerättyä pois haravoituja lehtikasoja.
– Tehostamme jätejakeiden tyhjentämistä ja hautausmaille on saatu jätelavat, sillä keväisin niitä tarvitaan ja ne täyttyvät nopeasti.
Näiden työvaiheiden jälkeen aloitetaan hoitohautojen kukkapesien mullan vaihtaminen ja lannoittaminen. Tänä vuonna yhä useammalle hoitohaudalle ilmestyy hoitotöitä helpottava ja kukkien viihtymistä parantava kasvuallas. 
– Joutsenossa näitä on asennettu jo kaikille hoitohaudoille ja kokemukset niiden käyttämisestä ovat olleet hyviä.
Uusien hautahoitojen vastaanottaminen käy nyt kuumimmillaan. Kaikkien hautojen kukkapesien tulee olla valmiina reilun kuukauden päästä, ennen kun kesäkukat saapuvat. Hautausmailla riittää siis tekemistä, Kuosmanen toteaa.
– Ennen varsinaista hoitokauden alkua meille palkataan vielä parisenkymmentä kesätyöntekijää lisää. Näin saamme nurmen pidettyä lyhyenä sekä hautahoitokukat loistamaan.
Lähes jokaisella hautausmaalla on suunnitteilla vielä jotain erityistä, kuten esimerkiksi uusien puiden istuttamisia tai pieniä ja vähän suurempiakin viherrakennustöitä.

19.4.2021 15.08