Että kukaan ei jää yksin


Minulla oli etuoikeus osallistua ”Että kukaan ei jää yksin” -webinaariin. Webinaarin hartauden piti piispa Kaisamari Hintikka. Piispan hartaus pohjautui tuttuun Laupias samarialainen -kertomukseen (Luuk. 10:29–37), jossa rosvojoukko hyökkäsi miehen kimppuun ja ensimmäiset paikalle saapuneet kulkivat ohi. Piispa sai minut miettimään tuttua kertomusta aivan uudesta näkökulmasta.

Laupias samarialaisen kertomus lähtee kysymyksestä Jeesukselle: Kuka on minun lähimmäiseni? Kertomuksen kautta Jeesus haastaa meitä olemaan myötätuntoisia lähimmäisiä kohtaan. Mutta kertomuksessa mainitaan rosvojoukko vain heidän tekojensa kautta. Riittäisikö meidän myötätuntomme näkemään heidät ihmisinä, joissa on myös rakastettavia puolia, eikä vain heidän huonot valintansa? Koskeeko Jeesuksen kehoitus ”mene ja tee sinä samoin” kertomuksen lopussa meitä joka tilanteessa, vai voiko lähimmäisen kuitenkin valita?

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Taina Laajasalon mukaan väkivallan taustalla on usein ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia. Väkivalta on siis usein oireilua jostain, ei itsetarkoitus. Tutkimus osoittaa, että vanhempien rakkaus suojaa nuorta rikollisuudelta vielä 14–19-vuotiaanakin, vaikka kehitys olisi aiemmin mennytkin huonompaan suuntaan. Laajasalo muistuttaa, että kaikilla ihmissuhteilla on merkitystä. Myös kaverisuhteilla ja muilla kodin ulkopuolisilla suhteilla on suojaava merkitys vanhempien rakkauden lisäksi. Aina on siis toivoa ja yhteydellä todella on merkitystä. 

Myös Presidentti Sauli Niinistö kannusti terveydyksessään, että ”jokainen meistä voi tukea nuorta ihmistä ja osoittaa välittämistä. Pieneltäkin tuntuvalla eleellä voi olla sen kohteelle suuri vaikutus.”  Niinistö pitää erittäin vahvana ja tärkeänä viestinä sitä, että kirkko kannustaa kaikkia toimimaan niin, ettei kukaan jää yksin. Nähdään siis toisemme ihmisinä ja uskalletaan tehdä pieniä, tärkeitä eleitä kaikkia kohtaan.

Jumala,

Suurenna sydäntäni, että se olisi kyllin suuri ottamaan vastaan sinun rakkautesi suuruuden.
Suurenna sydäntäni, että se voisi ottaa sisäänsä kaikki ne ympäri maailman, jotka kaipaavat sinua.
Suurenna sydäntäni, että sinne mahtuisivat kaikki nekin, jotka eivät ole kauniita silmissäni ja joita en haluaisi koskea.

Tätä me pyydämme.

Jeesuksen nimessä, joka meni niiden luokse, joista muut käänsivät katseensa pois, Jeesuksen nimessä, joka kosketti parantaakseen ja kutsuakseen mukaan – ja joka kutsuu meitä seuraamaan askelissaan.

Aamen.

(Rukous Angolalaisen rukouksen mukaan)

Paula Seppänen
Erityisnuorisotyönohjaaja
Yhteisten työmuotojen edustajana johtoryhmässä 2021-2022