Kastemessu Sammonlahdessa 3.2.2019

Olkoon ylläsi siunaava käsi,
rakas Aleksander pikkuinen.
Olkoon ystävä vierelläsi
sinun matkaasi suojellen.

Saakoon enkeli tietäsi johtaa
halki valon ja pimeän.
Mikä tahansa matkalla kohtaa,
aina sinua kantaa hän.

 

Siunaavin käsin kannamme kasteelle äitinsä suvun 50-luvun kastemekkoon puetun Aleksanderin täällä Sonja-äitinsä omassa kaste- ja rippikirkossa. Teistä Sonjan vanhemmista varmasti tuntuukin, että vasta äsken kannoitte täällä Sonjaa kasteelle.

Kynttilänpäivänä herkistelemme, kun kuulemme, miten Jeesuksen vanhemmatkin aikoinaan kantoivat poikansa pyhitettäväksi Jumalalle temppeliin, jossa vanha Simeon odotti näkevänsä Messiaan. 

Jeesuskin on ollut pieni avuton vauva ihmisten sylissä. 

Lapsen syntymästä johtuvaa pyhää on koettu 55:ssä sammonlahtelaisessa perheessä viime vuonna. Kiitämmekin tänään Taivaan Isää jokaisesta kastetusta lapsesta, suurista ihmeistä, jotka on kannettu Jeesuksen antaman kastekäskyn mukaisesti pyhälle kasteelle niin kirkko- kuin kotikasteissakin.

Lapsen kastaminen jumalanpalveluksen yhteydessä on harvinaista herkkua kastepapeille, kuten seurakuntalaisillekin. Iloitsemmekin siitä, että Sonja Ja Fabrizio jaatte lapsenne kastejuhlan seurakuntamme kanssa, jonka jäseneksi poikanne liitetään. 

Seurakunta sulkee lapsenne ja teidät esirukouksiinne niin kuin on sulkenut kaikki viime vuonna kastetut lapset. Hänen nimensä liitetään kastepuuhumme, josta tänään te viime vuonna kastettujen vanhemmat voitte noutaa oman lapsenne kastepuun lehden muistoksi vaikka lapsenne vauvamuistokirjaan.

Kaste antaa lapselle Jumalan rakastavan ja ihailevan katseen. Vastasyntynyt on vielä täynnä taivaspölyä ja siksi niin valloittava. Äsken, kun kirkkoherramme Jussi otti Aleksanderin syliinsä jotain värähti syvällä. 

Ihan kuin aikamatka Jeesuksen lapsuuteen, ihme, joka tapahtuu jokaisen kasteen yhteydessä. Jeesus itse tosin kastettiin vasta aikuisena ja taivaasta kuului ääni: Tämä on minun rakas poikani, johon olen mieltynyt. 

Tuon saman äänen voimme aistia tänäänkin Aleksanderia kastaessamme. Tämä on rakas poikani, johon olen mieltynyt.

Jumala lähettää Aleksanderille kuten jokaiselle kastetulle oman suojelusenkelin, joiden turvaa lapset tarvitsevatkin, kun lähtevät elämänmatkalleen. Aleksander vaikkapa pelaamaan jalista isänsä kanssa.

Taivaan Isä kirjoittaa tänään Aleksanderin miehekkään kansainvälisen nimen, joka sitoo hänet isän puoleisiin perulaisiinkin juuriin, taivaan kirjoihin huolehdittaviensa listoille. Ja kastepappi herkistyy, kun kastoin oman nuoremman poikani kynttilänpäivänä 25 vuotta sitten. Sukupolvet vuorollaan kantavat lapsiaan kasteelle, kokevat suuria, Jumalan siunausta ja lapsen syntymästä johtuvaa pyhää. 

Aleksander sai kolme kastepappia siunaamaan itseään, mutta myös teidät yhdeksän kummia, jotka te vanhemmat valitsitte lapsenne kasteentodistajiksi. Teillä on etuoikeus osallistua kummilapsenne arjen seuraamiseen aina lattiatasolta alkaen ja osallistua hänen juhlahetkiinsä. Sulkekaa hänet myös iltarukouksiinne. 

Siihen samaan haastan teidät kaikki seurakuntalaisemme. Rukoilkaa näiden pienten puolesta. Olkaa kuin vanha Simeon, nähkää lapsessa pyhää, Jumalan salaisuuksia ja mahdollisuuksia.

Maarit Hirvi
kappalainen, Sammonlahden seurakunta