Näytä hyvää esimerkkiä

Mietin kulunutta kevättä ja kesää kaikkine iloineen sekä suruineen. Iloitsen yhdessä tekemisestä ja vastuun kantamisesta lähimmäisen auttamiseksi. Suren sitä kiukun määrää ja sijaisloukkaantumista, josta on tullut maassamme jokaisen yksinoikeus. Toisen kunnioitus ei ole enää arvo, johon pyritään vaikeuksienkin keskellä. Usein huhu voittaa keskustelun, sopimisen ja anteeksi pyytämisen. Yhdessä me kuitenkin pystymme jatkamaan vaikeuksien jälkeen eteenpäin.

 Kaikkia näitä miettiessäni käteeni osui vanha kerhonohjaajien opas ja muistin tarinan tulen voimasta:

”Maastossa oli paksu rautatanko. Se piti saada poikki kahdeksi kappaleeksi. Raudan luo tuli terävä kirves ja alkoi hakata rautaa poikki. Rautaan tuli syviä, rumia jälkiä ja kirves meni pilalle, mutta rauta ei katkennut. Kirveen toivottoman yrityksen jälkeen tuli tangon luo saha. Se alkoi sahata rautaa, kipinät sinkoilivat, saha tylstyi, mutta rauta ei katkennut. Viimein tuli paikalle pieni tulenliekki. Kirves ja saha nauroivat sille sanoen: "Mitä sinä voit tuolle rautatangolle, kun emme mekään mitään voineet." Tulen liekki kietoutui raudan ympärille ja alkoi lämmittää sitä liekillään. Vähitellen rauta lämpeni ja alkoi hehkua punaisena. Hetken kuluttua se katkesi. Sen, mitä kirves ja saha eivät väkivallalla saaneet aikaan, teki tuli lämmöllään.”

Millä tavalla sinä kohtelet lähelläsi olevia ihmisiä? Minkälaisia ovat sinun kielenkäyttösi, ilmeesi ja tekosi? Tuli sai lämmöllä aikaan hyvin paljon. Myös me voimme omalla esimerkillämme, kielenkäytöllämme ja käyttäytymisellämme saada aikaan hyvin paljon. Usein on niin, että kovat sanat ja teot tuovat vain lisää kovuutta ja kostonhalua. Vain hyvällä voidaan saada aikaan muutos. Tätä opettelen minäkin.

"Tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat, siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden edestä, jotka teitä parjaavat. Ja niin kuin tahdotte ihmisten teille tekevän, niin tehkää te heille." (Lk. 6:27-28,31)

Hyvää ja armollista kesää kaikille!

Ari Tuomikoski
Erityisdiakonia / Päihde- ja kriminaalityö