Minun Mariani


Olen tutustunut Jeesuksen äitiin 14 vuoden opiskelujen ja 18 vuoden pappina olon aikana hävettävän vähän. Siksi nyt Marian Ilmestyspäivän läheisyydessä aloin pohtia, millainen on minun käsitykseni ja miten voisin tuoda sen nykyaikaan. Innoittajana minulla on YouTube-video, jossa taiteilija maalasi oman käsityksensä Mariasta.

Minun Mariani on 17–19-vuotias lukiolaistyttö, joka pohtii tulevaa elämänpolkuaan ja kaikkia niitä lukemattomia mahdollisuuksia ja toisaalta niitä rajoituksia, joita asuminen Lapissa voi tuoda mukanaan.  Jotta voisi saada maisterin arvon, joutuu muuttamaan kauas ja turha toivoakaan, että voisi opiskella omalla äidinkielellään ja että opiskelukaverit olisivat samoilta seuduilta. Häneltä vaaditaan sopeutumiskykyä ja rohkeutta sekä monenlaista älykkyyttä. Miten kävisi, jos hän nyt huomaisi olevansa raskaana?

Minun Mariani on myös samanikäinen turvapaikanhakija Lappeenrannassa. Hänelle suositeltiin lähihoitajan opintoja, vaikka peruskoulun päästötodistuksen keskiarvo oli 9,2 ja hän osoitti selvästi olevansa myös matemaattisesti lahjakas ja itse toivoi pääsevänsä Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopistoon lukemaan ympäristötekniikkaa suomeksi ja englanniksi.

Hän osaa siis vähintään kolmea kieltä sujuvasti ja kahta tyydyttävästi. Hänen vanhempansa toivovat tytöstä vaimoa kotimaassaan asuvalle miehelle, jottei heidän kulttuurinsa näivettyisi länsimaassa liikaa. Marialta vaaditaan kuuliaisuutta ja vaatimattomuutta, mutta mitähän seuraisi, jos hän toteaisi tulleensa raskaaksi?

Minun Jumalani on viisas ja Hän ei vaadi keneltäkään nuorelta naiselta mahdottomia. Vaikka elämän olosuhteet voivatkin olla vaikeita ja haastavia, Hän tahtoo tukea ja rohkaista jokaista löytämään oman kutsumuksensa. Nasaretin Maria joutui itselleen vaativaan tehtävään yllättäen. Enkeli ilmoitti siitä ja Maria myöntyi nöyrästi. Siihen aikaan aviorikoksen tehnyt nainen saattoi pahimmillaan joutua kivitetyksi. Silti Maria asettui vaaraan, koska koki, ettei halunnut kieltäytyä Jumalan ehdotuksesta. Hän luotti Jumalaan ja vaikka myöhemmin joutui pakenemaan henkensä edestä perheineen Egyptiin, hänen luottamuksensa ei horjunut.

Olen Marialle kateellinen. Kunnioitan ja ihailen häntä ja hänen rohkeuttaan. Itse en siihen olisi yltänyt. Sain mahdollisuuden äitiyteen 27-vuotiaana kesken opintojeni. Pari vuotta kuljin rukousilloissa pyytämässä perheeseemme lasta ja lopulta kaikki onnistui hyvin, vaikka tyttömme syntyi napanuora kahdesti kaulan ympärille kietoutuneena. Sain toteuttaa monia haaveitani ennen ja jälkeen esikoisemme syntymän ja nyt hän pääsi valmistuttuaan Kuopiossa määräaikaiseen työhön koronan jäljitykseen, näytteiden otossa avustamiseen ja rokotusten kirjaukseen. Ylpeä äiti jakaa onneaan siis tänne verkkoon.

Minun Mariani ottaa huomioon toiset ihmiset ja osoittaa rakkautta kaikille. Toivon sydämestäni kaikille Marioille voimia ja rohkeutta tehdä elämää suojelevia ratkaisuja. Tiedän, että joskus melkein kaadumme paineiden alla, silloin turvautukaamme toisiimme ja Jumalaan. Minun Jumalani lähetti Jeesuksen kaikkien syntien lunastajaksi. Hän ei tuomitse ketään, vaan ojentaa avonaisen sylinsä epätoivoon joutuneillekin, meille Marioille, mutta myös Marteille. Minun Jumalani armo ulottuu kuolemankin yli, tarjoten ylimaallista iloa enkelten kuoron laulaessa Hallelujaa.

Tiina Rantanen
Työtön työnhakija, pappi ilman virkaa
Lauritsalassa sijaistanut perhetyötä