Jakso 8: Etelä-Karjalassa koulutetaan saattohoidon vapaaehtoisia

Haastattelussa saattohoidon vapaaehtoisena toiminut Ilmari Pulli ja Suvannon osastonhoitajana toiminut Hannele Mäntynen.

Kuuntele jakso alla olevasta soittimesta tai seuraavasta linkistä: https://seurakuntacast.podbean.com/e/etela-karjalassa-koulutetaan-saattohoidon-vapaaehtoisia/ Voit lukea tiivistelmän jakson sisällöstä soittimen alapuolelta.

Tiivistelmä podcastin sisällöstä:

Saattohoidon vapaaehtoiset ovat tärkeitä rinnalla kulkijoita kuolevan viimeisinä viikkoina. He tarjoavat läheisyyttä, aikaa ja kuunteluapua. Ilmari Pulli toimi saattohoidon vapaaehtoisena useita vuosia. Hän kertoo, että vapaaehtoisen tehtävänä ei ole hoitaa potilasta, vaan olla tämän ystävä ja kuunnella.

Pullin mukaan kuoleva ihminen ei yleensä esitä mitään, vaan on oma itsensä. Tämä luo mahdollisuuden luottamukselliseen suhteeseen. Pulli kertoo, että saattohoidon vapaaehtoistoiminta on ollut hänelle antoisaa. Hän on oppinut arvostamaan elämää enemmän ja näkemään sen, mikä elämässä on lopulta arvokasta ja tärkeää.

Hannele Mäntynen on toiminut osastonhoitajana Savitaipaleella sijaitsevassa, vanhusten palveluasumista tarjoavassa Suvannossa. Hän kertoo, että vapaaehtoiset ovat olleet tärkeitä myös hoitajien apuna. Mäntysen mukaan vapaaehtoiset ovat olleet kullanarvoisia erityisesti yöaikaan, kun talossa on voinut olla vain yksi yöhoitaja. Hän kertoo, että vapaaehtoisia arvostetaan sekä potilaiden että hoitajien keskuudessa. Saattohoidossa olevien lapset eivät usein välttämättä halua vierailla kuolemaa lähellä olevan vanhempansa luona, vaan haluavat mieluummin muistaa tämän hyvinä aikoina.

Saattohoidon vapaaehtoiskoulutus järjestetään Etelä-Karjalassa syksyllä 2023.