Ystävien kesken

”En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut. Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät.” Joh. 15: 15–16

Matkustellessani rinkka selässä Aasiassa tutustuin eräällä Indonesian saarella paikalliseen baarimikkoon Siswantoon. Muutamassa päivässä meistä tuli hyvät ystävät. Eräänä päivänä keskustelimme rukouksesta. Siswanto oli muslimi ja yritti pitää kiinni rukoushetkien oikeista ajankohdista, mutta hänen omaatuntoaan painoi, sillä töiden takia se oli hänelle vaikeaa. Minä olin ensimmäinen kristitty, johon Siswanto oli tutustunut, joten rukous oli luonnollinen keskustelun aihe.

Siswanto ihmetteli sitä, että kristittynä saatoin rukoilla missä tahansa ja milloin tahansa. Ja vielä enemmän hän ihmetteli sitä, että saatoin rukoilla omin sanoin, aivan kuten ystävälle jutellaan – niin kuin me parhaillaan teimme. Ihmeellistä se onkin. Jeesus, jolle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä, kutsuu meitä seuraajiaan ystävikseen. Vaikka Jumala on pyhyydessään käsittämättömän kaukana ihmisestä, meidän henkilökohtaisen suhteemme häneen ei tarvitse olla etäinen tai muotoihin sidottu. Vaikka Jeesus on kaikkea luotua suurempi, hän on elänyt ihmisen elämän ja tulee lähelle kuin ystävä. Hän kuuntelee niin kuin ystävä kuuntelee toista, tukee niin kuin ystävä tukee toista ja jakaa omastaan niin kuin ystävä jakaa omastaan.

Kerroin Siswantolle, että arvostin hänen haluaan pitää tarkasti rukoushetkistä kiinni. Kiireen keskellä unohdan itse liian
usein hiljentyä keskustelemaan Jeesuksen kanssa. Onneksi voin luottaa siihen, että Jeesuksen omana olen hänen ystävänsä siksi, että hän itse sanoo niin. En ole Jeesuksen ystävä siksi, että olen itse onnistunut, suorittanut tai saavuttanut, vaan siksi, että siihen asemaan Jeesus on minut kutsunut.

Kai Lappalainen
Sammonlahden seurakunnan nimikkolähetti
Suomen evankelis-luterilainen Kansanlähetys

Teksti on julkaistu Etelä-Saimaassa 27.4.2018.