Erityisnuorisotyötä tehdään monin tavoin

Tyttö istuu yksin syksyisessä metsässä

 

Erityisnuorisotyön tavoitteena on torjua yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta sekä vahvistaa nuoren hyvinvointia ja osallisuutta. Alla on kerrottu tämän hetken työmuodoistamme. Jos kiinnostut jostain työmuodosta tai yhteistyöstä, ole rohkeasti meihin yhteydessä. Yhdessä miettiminen ei sido sinua mihinkään, mutta voi avata uusia mahdollisuuksia. 

Juho Karjalainen, puh. 040 3126 845 ja Paula Seppänen, puh. 040 3126 844, sähköpostit: etunimi.sukunimi@evl.fi.

 

Tukiaikuistoiminta ja Walk in Talk

Tukiaikuistoiminta on nuoren rinnalla kulkemista silloin, kun sille on tarvetta. Työntekijöihin voi ottaa yhteyttä kuka tahansa, jolla herää huoli nuoren asioista, liittyen esimerkiksi jaksamiseen, ihmissuhteisiin tai päihteidenkäyttöön. 

Keskustelut voivat olla yksittäisiä tapaamisia tai pidempikestoista. Keskustelutukea tarjoavat monet seurakuntien työntekijät. Nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu Walk in Talk toiminta tarjoaa keskustelumahdollisuutta myös anonyymisti. 

Erityisnuorisotyöpainotteinen koulutyö

Erityisnuorisotyöpainotteinen koulutyö on ryhmätoimintaa yhteistyössä Lappeenrannan yläkoulujen kanssa. Toiminta on suunnattu yläkoulujen pienryhmäluokille ja muille tuen tarpeessa oleville ryhmille tai luokille koulupäivän aikana.

 

Toimintamuotoinamme ovat mm. toimintapäivät, luokka/ryhmätapaamiset, retket ja leirit. Tapaamisten sisällöt vaihtelevat ryhmien tarpeiden mukaan. Tapaamiset voivat sisältää esimerkiksi kirkkovuoteen liittyviä teemoja, nuoren elämänhallintaa, eettisien asioiden pohdintaa, vuorovaikutustaitojen harjoittelua tai keskustelua vaikka päihteistä ja muista nuoria puhuttavista teemoista.

 

Retkillä ja leireillä painotamme luontoon suuntautuvaa toimintaa, joka antaa nuorille kokemuksia puhtaasta luonnosta, nuotioruuasta ja ryhmä nuotion äärellä telttaleirilläkristillisistä arvoista. Itäsuomen luonto ja Saimaa antaa hienon ulottuvuuden retkeilyyn.
 

Pienryhmät

Pienryhmätoiminta on kohdistettua erityisnuorisotyötä. Ryhmät kootaan yhteistyötahojen kanssa. Pienryhmätoiminta muokataan ryhmän tarpeiden mukaan ja se voi sisältää myös toiminnallisia ja elämyksellisiä menetelmiä. Pienryhmätoiminta on määräaikaista, muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Pienryhmät voivat muodostua esim. seuraavien teemojen ja tavoitteiden ympärille: itsenäistyminen, sosiaaliset taidot, yksinäisyys/ystävyys, päihteiden käyttö ja käyttäytymispulmat.

 

Pienryhmärippikoulu

Erityisnuorisotyö vastaa pienryhmärippikoulun toteuttamisesta.

Pienryhmärippikoulu toteutetaan ensisijaisesti leirimuotoisena rippikouluna, mutta rippikouluun voi osallistua joustavasti myös tarvittaessa yöpyen kotona. Tällä riparilla työntekijöillä on paremmat mahdollisuudet huomioida nuorten erilaiset tarpeet ja tukea nuoren rippikoulua. Nuoren halu ja tarve tulla pienryhmäriparille voi johtua monesta eri syystä. Syinä voi olla esim. mielenterveydelliset, sosiaaliset tai neurologiset syyt. Riparille haetaan kuten muihinkin rippikouluihin syksyllä, mutta tarvittaessa mukaan voi päästä myös myöhemmin. Muista perustella hakemuksessa, miksi haluat pienryhmärippikouluun tai ole etukäteen yhteydessä nuorisotyöntekijään. 

KatuSaapas ja etsivä nuorisotyö

Palveluoperaatio Saapas vastaa nuorten välittömään sosiaaliseen, psyykkiseen tai fyysiseen avun tarpeeseen. Lappeenrannassa on KatuSaapas -toimintaa, joka kohtaa ja auttaa nuoria siellä, missä he liikkuvat. KatuSaapas on siis jalkautuvaa, etsivää nuorisotyötä. Saappaan täysi-ikäiset, koulutetut vapaaehtoiset ja nuorisotyön ammattilaiset kohtaavat ja auttavat nuoria erityisesti isompien tapahtumien aikana (esim. School's Out, School's in, Sataman valot, Kaamospuhallus) ja muuten tarpeen mukaan. Saapas-toimintaa tehdään yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa. 

Sinä täysi-ikäinen, joka haluat auttaa nuoria, tule mukaan Saappaaseen ja jalkautumaan kanssamme! Vapaaehtoisena sinulla on mahdollisuus auttaa ja kohdata nuoria, saada ammattilaisten tukea, koulutusta ja työnohjausta. Pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja osallistumaan vapaaehtoisille suunnattuun virkistystoimintaan.

Voit ilmoittautua mukaan Saapas-toimintaan tästä.

Alueellinen nuorisotyö 

ihmisten jjalat ja eriväriset tennarit piirissäAlueellista nuorisotyötä teemme tarpeen mukaan. Alueellinen nuorisotyö voi olla esimerkiksi avoimien ovien toimintaa oireileville nuorille tietyllä asuinalueella. Jos sinulle herää huoli Lappeenrannassa jonkun asuinalueen nuorista, niin ota rohkeasti yhteyttä, katsotaan mitä voimme tehdä!

 

Yhteistyössä on voimaa

Erityisnuorisotyötä tehdään yhteistyössä seurakuntien nuorisotyön, diakoniatyön ja muiden työmuotojen kanssa. Teemme tiivistä yhteistyötä myös mm. kaupungin koulu- ja nuorisotoimen kanssa, Etälä-Karjalan hyvinvointialueen lasten ja nuorten palveluiden ja ehkäisevän päihdetyön sekä muiden alueen nuorisotyön toimijoiden kanssa. 

 

nuoret pelaavat jäällä isolla pallollanuori paistaa lettua nuotiolla

Kuvassa saunamökki pienessä saaressa. Auringonlasku.