Uutislistaukseen

Sound Of Faith -kuoron Enkelit-musikaalista cd-levy

Lappeenrannan seurakunnan gospelkuoro Sound Of Faith julkaisee keskiviikkona 27.3. Lappeenrannan kaupunginteatterilla uuden cd-levyn.

Julkaistava cd on soundtrack suuren suosion saaneesta Enkelit–musikaalista, jota kuoro esitti Lappeenrannan kaupunginteatterilla lokakuussa 2018 loppuunmyydyille katsomoille. Uudella levyllä kuullaan kaikki Enkelit-musikaalin sävellykset.

Enkelit–musikaalin on käsikirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut lappeenrantalainen musiikinopettaja Hanna Hyvärinen. Hän on myös musikaalilevyn tuottaja. Hyvärisen sävellysten lisäksi levyllä kuullaan lappeenrantalaisen Anni Vesterisen sävellys Laulu Enkelille.

Hyvärisen (piano) kanssa levyllä soittavat Sami Kaivosoja (kitara, basso) sekä Joppe Sahla (rummut). Kaivosoja on lisäksi ohjelmoinut sävellyksiin digitaalisia rumpuja sekä efektejä. Bändin osuudet on äänitetty viime kesänä kahdella eri studiolla, joilla bändi työskenteli omatoimisesti. Levyn bändisovitukset syntyivät Hyvärisen ja Kaivosojan yhteistyönä, äänityksistä vastasi Kaivosoja. Kuoro ja solistit äänitettiin erikseen lappeenrantalaisen Astia-studion A-studiolla helmi-maaliskuussa 2019. Siellä tapahtui myös koko levyn miksaus sekä masterointi. Laulujen äänityksistä sekä levyn miksauksesta ja teknisestä viimeistelystä vastasi studion äänimestari Anssi Kippo.

Levyn tuottaja Hyvärinen on tyytyväinen lopputulokseen.

-  Tätä levyä on tehty suurella sydämellä, niin kuin Enkelit-musikaaliakin. Kaikki ovat olleet mukana äärimmäisen myönteisellä ja upealla fiiliksellä, eikä kukaan tiimissä ole säästellyt omaa työpanostaan. Uskon, että se välittyy levyltä.

Lappeenrannassa tuotetaan paljon uutta musiikkia. Gospelia kuitenkin vähemmän. Hyvärisellä on selitys tähän.

-  Gospel on henkilökohtaisempi lähestymistapa musiikkiin, sen tekijöitä on vähemmän. Oma jumalasuhde ja ylipäätänsä oman olemassaolon merkityksen kokeminen sekä aitouden vaatimus nousevat framille. Tilanne on kuitenkin muuttunut, jos vertaa vaikkapa 90-lukuun. Nyt on ihan ok laulaa tunnustuksellisesti Jumalasta, vaikka ei virallinen gospelbändi tai -artisti olisikaan.

Omat sävellykset ovat Hyvärisen keino rauhoittua ja rauhoittaa kiireistä elämää. Hänen tekstinsä ovat aitoja tarinoita arjesta, enimmäkseen omasta, mutta toisinaan myös muiden. Murheiden purkaminen musiikiksi helpottaa oloa. Enkelit–musikaalissa Hyvärinen käsittelee erilaisten ihmisten yksinäisyyttä ja hätää. Kiireinen bisnesnainen, uupunut yh-äiti, masentunut nuori ja kyyninen vanhus kertovat omat tarinansa, jotka kuullaan myös levyn lauluissa.

-  Vaikka levyn laulut ovat osa musikaalia, ne toimivat yhtä hyvin sellaisenaan. Kuulija löytää levyltä takuuvarmasti itsensä, vaikka ei olisi musikaalin roolihahmoja nähnytkään, Hyvärinen toteaa. -  Siinä hetkessä voi tosin harmittaa, jos musikaali jäi näkemättä.

Levyyn haettiin lisää autenttisuutta äänittämällä se kelanauhalle. Anssi Kippo Astia-studiolta on erikoistunut kelanauhaäänityksiin, sillä hänen näkemyksensä mukaan kelanauhalle taltioituu musiikista enemmän yksityiskohtia digitaalisiin äänityksiin verrattuna.

-  Saman oton taltiointi yhtä aikaa kelanauhalle sekä tietokoneelle kertoo karua kieltään ja tarjoan ilolla aiheesta A/B –vertailuja kaikille kiinnostuneille. Studiollamme kelanauhasessiossa käyneet ovat poikkeuksetta huomanneet eron ja kyllä tavallisenkin kuulijan korva sen helposti kuulee, Kippo toteaa.

-  Ehdotin Sound Of Faith –kuorolle kelanauhaäänitystä, koska kuoron toiveena oli välittää levyltään myös musikaalin tunnetiloja. Mielestäni onnistuimme taltioimaan niitä erinomaisen hyvin ja harvoinpa itselleni lauluäänitysten aikana vierähtää tulkinnan väkevyydestä kyynel poskelle. Tässä sessiossa niin kuitenkin kävi, Kippo tunnustaa.

Hyvärinen on kuoronjohtajana lempeä, mutta vaativa. Hänelle ei riitä, että kuorolaiset esittävät iloa tai murhetta. Hän haluaa laulajiensa uppoutuvan oikeasti tarinaan, itse kokemaan tarinan henkilöillä olevia tunnetiloja. Näin sekin, mitä yleisölle annetaan, on enemmän.

Hyvärinen sai ensi-illan jälkeen melko vähän sanallista palautta teoksestaan. Monet käsikirjoittajan läheisistäkään eivät osanneet ihan heti pukea tunnelmiaan sanoiksi. Palaute näkyi kuitenkin kasvoilta. Monet poistuivat teatterista itkien, joko avoimesti tai salaa.

-  Jos joku lähtee musikaalista itkien, tai itkee kuunnellessaan levyä, olemme onnistuneet. Se, että jotakin liikahtaa kuulijan sisällä, on meille paras palaute, Hyvärinen sanoo.

Tunnetilojen aito kokeminen parituntisen musikaalin aikana on rankkaa myös esiintyjille. Toisaalta se on myös puhdistava kokemus.

-  Me kaikki olemme näytöksen jälkeen ihan puhki. Rankkojen tunnetilojen läpikäyminen yhdessä kuoroystävien kanssa jollakin tavalla vielä tehostaa niiden vaikutusta, Hyvärinen toteaa. - Silti tämä on parasta, mitä voi olla!

Sound Of Faith -gospelkuoro järjestää Enkelit -levynsä julkaisemisen kunniaksi kaksi lisänäytöstä Enkelit–musikaalista. Enkelit nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä vielä 27. sekä 28.3. Nämäkin lisänäytökset on jo melkein myyty loppuun.

 
 
 

26.3.2019 13.05