Uutislistaukseen

Rauhan hautausmaa uudistuu pikkuhiljaa

Rauha_kesäkuu2020_Seija Kuosmanen-0.jpg

Rauhan hautausmaa perustettiin talvisodan alla joulukuussa 1939 Rauhan sairaalan ja Sotasairaala 43:n tarpeisiin, ollen sairaaloiden hoidossa. Suurin osa haudoista kuuluu Rauhan sairaalassa elämänsä viettäneille sotasiirtolaisille.

R.I.P. toteutuu kirjaimellisesti Rauhan hautausmaalla. Siellä vainajat saavat nukkua ikiuntaan jo ihan paikan nimenkin mukaisesti rauhassa, luonnon keskellä. Siellä aika on pysähtynyt.

Vainajia ei ole kuitenkaan unohdettu. - Hautausmaan historia osana maamme sotahistoriaa oli kuitenkin sellainen, että se haluttiin säilyttää muistomerkkinä talvi- ja jatkosodistamme, sanoo Joutsenon hoitopiirin työnjohtaja Kimmo Petrell. Vainajia Rauhassa lepää lähes 600.

Historiaa kunnioitetaan vuosittain Joutsenon seurakunnan toimesta kunniakäynnein itsenäisyyspäivänä, jolloin suoritetaan seppeleenlasku sankarivainajien patsaalle. Partiolippukunta Korven vaeltajat on perinteisesti tässä tilaisuudessa sytyttänyt hautakynttilöitä hautausmaalle siellä lepäävien vainajien muistoksi – aivan samoin kuin Joutsenon keskustan sankarihautausmaalla.

 

Kuva, joka sisältää kohteen ruoho, ulko, kasvi, puu

Kuvaus luotu automaattisesti

Rauhan hautausmaa on suunniteltu pidettäväksi mahdollisimman luonnonmukaisena. Kuva: Seija Kuosmanen

Hautausmaata hoidetaan muiden hautausmaiden tapaan

Rauhan hautausmaa-alue siirtyi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriltä Joutsenon seurakunnalle ja sitä kautta Lappeenrannan seurakuntayhtymälle vuonna 2000. Tuolloin tehtiin hautausmaa-alueelle hoitosuunnitelma, jonka mukaan aluetta on hoidettu.

Hautausmaa-alueen hoidosta vastaa Joutsenon hoitopiiri. Hoitosuunnitelman mukaisesti kesätyöntekijät käyvät haravoimassa alueet kuntoon äitienpäiväksi ja aika ajoin pitkin kesää syksyyn saakka. Hautausmaan kahdelle päämuistomerkille ja sankaripaadelle laitetaan kukka-altaat, joiden kastelut hoidetaan seurakuntayhtymän toimesta. Petrell kertookin, että kyse on eräänlaisesta metsähautausmaasta, jota ei ole tarkoituskaan hoitaa hauta haudalta kesäkukkineen, vaan eräänlaisena metsäisenä puistoalueena. – Olemme saaneet paljon kiitoksia alueen siisteydestä vuosien varrella, sanoo Petrell.

Kesä-heinäkuussa hautausmaa kukkii päivänliljojen ja iiristen loisteessa. – Perennojen määrää voidaan harkita lisättäväksi, sanoo hautaustoimen päällikkö Seija Kuosmanen Lappeenrannan seurakuntayhtymästä. Perennoja on lisätty kaikilla Lappeenrannan hautausmailla vähitellen hautapaikkojen siirryttyä seurakuntayhtymän hallintaan. Erityisesti muistomerkkeinä vaalittavilla alueilla perennoita lisätään ja tähän on monta hyvää syytä, niin ekologisia ja taloudellisiakin. Perennoja käyttämällä kesäkukkien lisäksi tai paikoin jopa korvaamaan niitä, saadaan istutusryhmästä koristearvoltaan helposti näyttävämpi, monimuotoisempi ja pitkäikäisempi. Kesäkukat voidaan istuttaa vasta kesäkuussa. Moni perenna on näyttävä jo huhti- toukokuussa, ja tällaisia lajeja suositaan yhdessä myöhään syksyllä kukkivien ja hallaa kestävien perennalajien kanssa.

Kuva, joka sisältää kohteen ulko, ruoho, puu, seisominen

Kuvaus luotu automaattisesti 
Liljojen ja iiristen rinnalle on suunniteltu lisää perennaistutuksia. Kuva: Kimmo Petrell.

Seurakuntien hautausmailla hautoja hoidetaan hautainhoitorahaston varoilla. Varat tähän kerätään pääosin omaisten maksamilla hoitomaksuilla, sillä hautojen hoito kuuluu hautapaikan omistajalle, yleensä siis omaisille. Hautojen hoitoon ei voida käyttää kirkollisverovaroja. Tämän vuoksi Rauhan hautausmaalla sijaitsevien hautojen hoitamiseen ei näin ollen ole rahoitusta.

Kirkollisverovaroin voidaan sen sijaan hoitaa itse hautausmaata, sen rakenteita ja yleisilmettä – kuten on tehtykin. Rauhan hautausmaa-aluetta on hoidettu suunnitelman mukaisesti mahdollisimman luonnontilaisesti, yleisestä siisteydestä huolehtien. – Seuraamme koko ajan kasvuston kuntoa ja uusimme kasvustoa tarpeen mukaan, sanoo Petrell.

Hautapaikoille on muutamana vuonna talkoovoimin ja -tahoin istutettu ja hoidettu kesäkukkia.  Talkoojärjestelyistä ovat vastanneet Martat ja mukana ollut useita muita paikallisia tahoja. Kuosmanen toteaakin, että Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautaustoimi tekee mielellään yhteistyötä vapaaehtoistahojen kanssa. – Yhteisesti suunnittelemalla ja aluetta hoitamalla saamme varmasti alueesta viehättävän puistoalueen, jolla kunnioitamme alueen historiaa. Olemme ilahtuneita siitä, että niin moni haluaa osallistua alueen hoitoon, kiittää Kuosmanen.

Kuosmanen kehottaakin kaikkia Rauhan hautausmaan kehittämisestä kiinnostuneita tahoja ottamaan rohkeasti yhteyttä.

Raidetyö muuttanut yleisilmettä

Rauhan hautausmaan aidan uusiminen tuli ajankohtaiseksi VR:n kaksoisraiteen rakentamisen yhteydessä. Vanha aita koostuu graniittitolpista ja niiden välissä kolmessa kerroksessa kulkevista puulankuista. Aitalankut ovat paikoin lahovikaisia, joten aidan uusiminen kokonaisuudessaan nähtiin tarkoituksenmukaiseksi. Osa aidasta onkin jo uusittu ja loppuosalle on varattu määräraha tälle vuodelle.

VR:n kaksoisraiteen rakentaminen toi alueelle myös puuston harventamisen tarpeen. - Kun kävi ilmi, että VR:n suojakaistaleelta joudutaan kaatamaan korkeimmat puut ja pitämään ne poissa myös tulevaisuudessa, päätettiin samalla harventaa tuo koko hautausmaan alue, koska se muistutti enemmän metsää kuin puistoaluetta, kertoo Kuosmanen. - Hakkuu on nyt tehty ja viimeisiä risukasojen rippeitä korjataan parhaillaan.

Kuosmasen mukaan maiseman muuttuminen kaksoisraiteen ja harvennushakkuun myötä toi tarpeen tehdä suojaistutuksia. Metsäalueelle onkin jo merkitty istutettavaksi Makedonian mänty, hemlokkeja ja lehtipuita. Hautarivien väliin on hankittu uusia mongolianvaahteroita, joiden taimet on jo tilattu. Kuosmanen kertoo istutustyön alkavan, kunhan Lappeenrannan Energia saa veden virtaamaan hautausmaan kaivoon parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Kaivossa on liittymä vesimittareineen ja uusi sulkuhana on nyt asennettu.

Aika ajoin nousee esille kysymys Rauhan hautausmaan herättämisestä henkiin. Tilaa uusille arkku- ja uurnahauta-alueille alueella on. – Mikäli näin kävisi, sairaalan potilaiden ja henkilökunnan haudat jätetään varmasti rauhaan, painottaa Petrell.  – Hoidamme aluetta omana puistonaan, vahvistaa Kuosmanen.

Lisätietoja hautausmaista ja niiden hoidosta:

hautaustoimen päällikkö Seija Kuosmanen, p. 040 3126 250, seija.kuosmanen@evl.fi

työnjohtaja Kimmo Petrell, p. 040 3126 268, kimmo.petrell@evl.fi

Kuva, joka sisältää kohteen ulko, puu, istuminen, rakennus

Kuvaus luotu automaattisesti

Rauhan muistomerkeille laitetaan kukka-altaat vuosittain. Kuva: Seija Kuosmanen

Lue myös Kimmo Petrellin kirjoitus Rauhan hautausmaasta

https://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/tule-mukaan/tarinoita-seurakunnista

2021-05-27 14:10:08.0