Uutislistaukseen

Lepolan hautausmaan kappelia ympäröivä pihtarivistö

Lepolan hautausmaan pihtakuja menee uusiksi

7.2.2020 14.57

Lepolan hautausmaalla kappelin edessä oleva Ilmari Wirkkalan vuonna 1938 suunnitelman mukainen vanha pihtakuja on mennyt huonoon kuntoon ja on riski hautausmaalla kävijöille. Pihtakujalla on ikää noin 70 vuotta.

Lepolan hautausmaalla kävijöiden silmiin on varmasti osunut pystyyn kuolleita tai kuolevia pihtoja kappelin ympäristössä. Osa puista on kaatunut myrskyissä itsekseen harventaen rivistöä. Hautaustoimi onkin teettänyt puille puunkuntokartoituksen, jossa vuoden sisällä kaadettavia puita löytyi kahdeksan. Erityisesti pohjoispuolella olevat pihdat ovat hautojen kaivamisesta ja muusta hautausmaaliikenteestä kärsineet eniten.

Viimeisten vuosien aikana yksittäisiä puita on kaatunut tuulessa. Viimeisin näistä tapahtui tämän vuoden tammikuussa, jolloin kaatunut pihta lähes vaurioitti kappelirakennusta. Kyseinen puu ei edes ollut heti kaadettavien listalla. Viime vuosina tuulen kaatamat puut ovat vaurioittaneet läheisen parkkipaikan autoja. Henkilövahinkoja ei onneksi ole tullut, ja yksi tärkeimmistä syistä puiden uusimiselle onkin juuri turvallisuus. - Hautausmaan käyttäjien  turvallisuus on meille ykkösjuttu. Sen jälkeen tulee yhtenäisen ja kauniin yleisilmeen ylläpitäminen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, hautaustoimen päällikkö Seija Kuosmanen painottaa.

Jotta alkuperäistä suunnitelmaa kunnioittava puurivistö saadaan aikaan, ainoa vaihtoehto on uusia puut kerralla. Kuosmasen mukaan tämä on erityisen tärkeää yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi, onhan kyseessä muotoistutus. Käytännössä tämä tarkoittaa nykyisten pihtojen kaatamista ja uusien taimien istuttamista tilalle.

Taimien hankinnassa painotetaan sitä, että taimet ovat valmiiksi mahdollisimman hyvässä kasvuvaiheessa ja -iässä havupuiden hitaan kasvuvauhdin vuoksi. Hautaustoimesta painotetaan, että toimenpiteillä halutaan saada aikaan Wirkkalan suunnitelmaa kunnioittava, kaunis ja tuuhea pihtarivistö.

Puiden kaatotyö pyritään aloittamaan helmikuun aikana, jotta maanmuokkaustyöt ja istutustyöt päästään aloittamaan keväällä/kesän aikana, kunhan sopivan kokoiset taimet on saatu hankittua. Puiden kaataminen pyritään tekemään mahdollisimman pian, jotta vältytään mahdollisilta vaaratilanteilta.  

Kaunis pihtarivistö osoittaa harvenemisen merkkejä. (Kuva: Eija Fabritius)

Yksi Lepolan tuulen kaatamista pihdoista. Puun juurakko on kunnioitusta herättävän kokoinen. (Kuva: Mika Puustinen)