Tiellä ken vaeltaa?

Virttä 15 lauletaan ensimmäisenä adventtina. Aasilla ei ratsasta Barbie-nuken kaveri Ken, vaikka sanat niinkin voi kuulla. Virressä kysellään, että kuka se oikein on, joka saapuu Jerusalemin kaupunkiin riemuitsevan väkijoukon halki aasilla ratsastaen. Vastaus on tietenkin Jeesus. Mutta kuka Jeesus on? Ketä kansa odotti?

Monenlaisia ajatuksia on niin Raamatussa kuin nykypäivänä. Jeesus on: puuseppä, parantaja, opettaja, syntisten ystävä, esikuva, juutalaisten kuningas, Messias, Jumalan Poika. Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu Jeesukseen myönteisesti, ei ennen eikä nykyään. Aikalaisten silmissä Jeesus myös oli kansanvillitsijä ja jumalanpilkkaaja, kertakaikkinen maanvaiva, josta piti päästä eroon. Tänäkin päivänä Jeesus on joillekin huijari, kaiken sen edustaja, mikä kristinuskossa ja kirkossa on vastenmielistä, häiritsevä tyyppi, joka pitää siivota piiloon.
Kuka Jeesus on sinulle? Millaista Jeesusta odotat tänä adventtina elämääsi? Vai odotatko lainkaan?

Kuka Jeesus on minulle? Monet edellä mainituista myönteisistä luonnehdinnoista käyvät vastaukseksi kysymykseen. Myös kielteisissä mielikuvissa on oma viisautensa: Jeesus oli ja on kansanvillitsijä ja Jumalan Poikana Jeesus haastoi sen, mitä Jumalasta oli totuttu ajattelemaan. Yhä edelleen Jeesuksen ihmisyys ja jumaluus asettavat jumalakuvamme jännitteeseen. Mutta paras vastaus, jonka kysymykseen voin löytää, on sama kuin jo ensimmäisillä kristityillä: Jeesus Kristus on Herra. Ensimmäinen kristillinen uskontunnustus kattaa kaiken sen, niin maallisen kuin taivaallisen mitä Jeesus on. Virren 15 viimeisen säkeistön sanoin hiljennyn rukoukseen ja aloitan joulunodotukseni:

Jeesus, sä Herramme,
sua seurata tahdomme.
Kanssamme kulje eteenpäin,
yhdessä, yksittäin.
Hoosianna, hoosianna,
hoosianna, hoosianna!
Saavu jo, kuningas, luoksemme
täyttämään toivomme.
Siunattua adventinaikaa ja
hyvää uutta kirkkovuotta!

Reetta Karjalainen
Lappeenrannan seurakunta

Teksti julkaistu Etelä-Saimaassa perjantaina 30.11.