Kynttiläradalla ja haravan varressa

15.11.2022

Kynttilä ulkona.

Mukavaa, kun hautausmailla tapahtuu.

Seurakuntayhtymän varhaiskasvatus oli järjestänyt ohjelmaa lapsille ja perheille hautausmailla pyhäinpäiväksi. Kynttilöiden viitoittamana pääsi seuraamaan reittiä, jonka varrelle oli asetettu rastitehtäviä. Tehtävien sisältö oli suunnattu lapsille. Niiden myötä aikuisena hautausmaakävijänä oli hauska huomata, kuinka hautausmaalla voi tehdä havaintoja ja lapsen silmin ja -tavoin, eli näkemään elämää hautojen välissä.

Koululuokat kävivät syksyllä haravoimassa pudonneita lehtiä. Talkoita on järjestetty jouluna kynttilöiden keräämistä sekä keväällä ja syksyllä lehtien poistoa varten. Hautausmaakierrokset ja -hartaudet kokosivat kesällä väkeä tutustumaan ja kuulemaan juttuja edesmenneistä kaupunkilaisistamme.

Mm. koronaepidemian myötä hautajaiset ovat muuttuneet pienimuotoisemmiksi. Arkun kantajista on yhä useammissa hautajaisissa pulaa. Soisin hautajais- ja hautausmaakulttuurin tulevan tutummaksi ihmisille jo lapsesta asti. Kaikki em. tapahtumat hautausmailla ovat siihen oiva väline. Siksi toivotankin kaikki ja etenkin lapset tervetulleiksi hautausmaille myös mukavissa merkeissä. Hautausmaat kuuluvat kaikille!

Seija Kuosmanen
Hautaustoimen päällikkö

Kirjoittajat