Sanoista tekoihin

Sana ”Yhteisvastuu” on hyvä! Se kertoo juuri sen, mistä on kyse: kun jokainen antaa vähän, sen minkä pystyy, saadaan kokoon paljon. Yhdessä, yhteisvastuullisesti!

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräys tukee vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla opiskelun vaatimissa hankinnoissa (diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien työn kautta) sekä tukemalla katastrofialueiden lasten ja nuorten kouluun pääsemistä perus- ja ammatilliseen koulutukseen (Kirkon Ulkomaanavun kautta).

Suomessa lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt. Peruskoulun jälkeen pääsy lukioon tai ammatilliseen koulutukseen ei ole itsestäänselvyys. Myös alueellinen tasa-arvo ei toteudu. Haaveet jäävät haaveeksi, niin nuorilla kuin vanhemmilla.

Sitten ovat lisäksi he, jotka syystä tai toisesta lopettavat opintonsa kesken. Olisiko kuitenkin vielä mahdollisuus uuteen alkuun? Kyllä on!

Jokainen nuori on Jumalan luoma lahja. Jokaisella on omat yksilölliset taidot ja lahjakkuudet, joiden on saatava kasvaa lapsen mukana.

Yhteistyöllä saadaan rahallista tukea opiskelun mahdollistamiseen. Se on hyvä asia, mutta tarvitaan muutakin. Kaikki eivät ole huippusuorittajia ja määrätietoisia onnistujia.

Mielessäni on soinut Ossi Mäki-Reinin laulu Sanoista tekoihin. Sen sanoissa lauletaan rakastettuna olemisesta, kun voimat eivät riitä kelposuorituksiin ja rimaa on laskettu. Vaikka koskaan vahingossakaan ei tuo voittoja kotiin, saa silti tulla rakastavaan syliin.

Eikö jokainen meistä ole joskus kompastellut elämässään? Ja jos siinä tilanteessa on saanut juosta lohduttavaan syliin, se on merkinnyt paljon. Etenkin nuoren maailmassa rohkaisu, tuuppaus eteenpäin, huomiointi ja hyväksyntä voivat olla hetkiä, joilla on arvaamattoman suuri merkitys koko elämään. Se on lähimmäisen rakkautta.

Laulun kertosäkeessä on sanomaa meille kaikille:

Olen saanut niin paljon, että annettavaa on ja kannettava minunkin on korteni kekoon. Ansiotta kulkenut oon näin hyvän palan matkaa, siis aika minunkin on jatkaa sanoista tekoihin.

Jumala siunatkoon jokaista nuorta ja jokaista Yhteisvastuukeräyksen kerääjää ja lahjoittajaa!

Sirkka Kiuru
diakonissa, Lappeen seurakunta