Joutsenon toimintapäivässä tavataan ystäviä ja tutustutaan uusiin

11.6.2024, Eija Fabritius

Toimintapäivän osallistujia.

Toimintapäivän ohjelmaan kuuluu myös askartelu. Kuva: Eija Fabritius.

Noin kerran kuukaudessa järjestettävä toimintapäivä järjestettiin keskiviikkona 22.5.2024 neljättä kertaa.

Joutsenon seurakunnan henkilöstö oli omissa työkokouksissaan pysähtynyt pohtimaan, mikä olisi sellainen toimintamuoto, johon olisi mahdollisimman helppo tulla ja mihin voisi osallistua kaikki ikään tai toiminnallisuuteen katsomatta.

Diakonit Katri Smolander ja Mervi Karhula kertovat, että idea oikeastaan lähti suositusta, jo pidempään toimineesta, kesäkahvilasta.
– Mietittiin, että mikä voisi olla talvikaudelle samantyyppinen ratkaisu, jossa ihmiset voivat kohdata muita ihmisiä, Smolander sanoo. Työyhteisössä päädyttiin rakentamaan tapahtuma ruoan ympärille. Ytimessä on edullinen lounas ja päiväkahvit, joiden väliin järjestetään yhteistä tekemistä ja seurustelua.
– Tämä on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi, Karhula toteaa.
– Sosiaalisuus on se tärkein juttu tässä.

Smolanderin mukaan monelle yksin asuvalle on tärkeää voida ruokailla yhdessä.
– Ei täällä ole kovinkaan paljon sellaisia ruokapaikkoja, joihin voi mennä istuskelemaan ja jakamaan kuulumisia.
– Me tarjoamme sellaisen tilan, jossa voi kiireettömästi syödä ja samalla vaihtaa kuulumisia ja solmia uusia tuttavuuksia.

Lounaan hinta ei muodostune kenellekään kynnykseksi. Maittavan lounaan ja päiväkahvin saa kolmen euron hintaan.

Toimintapäivän suunnitteluun osallistuu koko Joutsenon seurakunnan työyhteisö.
– Pyrimme miettimään aina jonkin ajankohtaisen teeman, löyhästi kirkkovuoteen liittyvän, seurakuntapastori Liisa Yli-Paavola kertoo. Hyvin tärkeä osa jokaisessa päivässä on musiikki, josta vastaa kanttori Maria Kuusiniemi.
– Ihmiset pitävät yhdessä laulamisesta. Olemme myös keränneet toivelauluja, joita kuuntelemme ja toiveita tulee enemmän kuin yhdellä kerralla ehdimme kuunnella.

Lisäksi päiviin pyritään järjestämään aina pieni jumppatuokio ja teeman mukaista askartelua.
– Toistaiseksi osallistujat ovat olleet aikuisia, mutta päivä voisi sopia hyvin myös lapsiperheille, löytäisimme varmasti sopivaa tekemistä myös lapsille, toteaa lastenohjaaja Sanna Mattero.

Yhteisöllisyys ja seura saavat osallistumaan

Rosanna Kuorttinen ja Ulla Loisa kertovat käyneensä kaikissa järjestetyissä toimintapäivissä. Tieto toimintapäivästä tavoitti seurakuntien kirkollisten ilmoitusten kautta.
– Minä luen yleensä kirkolliset ilmoitukset tarkkaan ja kun näin tämän, pyysin heti Rosannaa mukaan, kertoo Lauritsalassa asuva Loisa.
– Olemme koulukavereita ja ystäviä vuosikymmenten takaa, Kuorttinen hymyilee.

Sekä Kuorttinen että Loisa vahvistavat järjestäjien tavoitteen tilaisuuden yksinäisyyttä poistavasta vaikutuksesta.
– Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys ovat erittäin tärkeitä ihmisille kaikissa ikävaiheissa. Yksinäisyys on liian yleistä, he toteavat.

Loisa kertoo olevansa aktiivisesti mukana vapaaehtoistyössä ja toimintapäivään osallistuminen on lepoa ja virkistystä itselle.
– On mukava tulla välillä jonkin toisen järjestämään tilaisuuteen vain seurustelemaan ja olemaan.

Toimintapäivän runkoa he eivät lähtisi muuttamaan.
– Jos rupeaa hyvää korjaamaan, voi mennä pilalle, Loisa hymyilee. He tosin toivovat, että entistä useampi uskaltautuisi mukaan. Kävijöitä on ollut tasaisesti 40–50 henkilöä, mutta lisää mahtuu vaikka tuplasti.
– Ja olisihan se kiva, jos mukana olisi monen ikäisiä ihmisiä, Kuorttinen toteaa.

Osallistujat mukaan suunnitteluun

Järjestäjät keräävät aina palautetta, joiden perusteella toimintapäiviä kehitetään osallistujien toivomaan suuntaan.
– Toivomme myös, että toimintapäivä tarjoaisi jokaiselle tilan ja mahdollisuuden osallistua haluamallaan tavalla, ideoiden tai vapaaehtoisuuden kautta, Karhula sanoo. Hän toivookin, että osallistujien kesken syntyy verkostoja ja yhteisöllisyyttä, että entistä useampi löytäisi oman paikkansa yhteisössä ja/tai seurakunnassa.

Mutta yhteisruokailu on kaiken ydin, sen myöntävät ja tunnistavat kaikki.

Joutsenon toimintapäivät jatkuvat taas syksyllä. Seuraa kirkollisia ilmoituksiamme.