Ensimmäinen kuukausi kirkkoherrana

4.9.2023, Pasi Riepponen

Jumalanpalvelus Sammonlahden kirkossa.

Kirkkoherra on seurakunnan hengellinen ja hallinnollinen johtaja. Tehtävä on laaja ja vaativa. Suuret odotukset ja toiveet kohdistuvat usein kirkkoherraan. Hänen pitää tehdä päätöksiä, jotka koskevat monia ihmisiä. Hän johtaa yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa koko seurakunnan toimintaa. Rooli on siis varsin monipuolinen ja laaja.

Minut valittiin Sammonlahden seurakunnan kirkkoherraksi keväällä 2023. Aloitin tehtävässäni elokuun ensimmäisenä päivänä. Kirjoitan tätä kirjoitusta Lappeenrannan seurakuntayhtymän ruskamatkalta Lapin Saariselältä. Takana on nyt ensimmäinen kuukausi kirkkoherran virassa.

Sammonlahden seurakunta on minulle entuudestaan tuttu. Olin vuonna 2020 hieman alle vuoden verran seurakunnassa seurakuntapastorin virassa, kunnes siirryin Lappeen seurakuntaan kappalaisen virkaan. Sammonlahden kirkko, seurakunnan alue, työntekijät ja monet seurakuntalaiset ovat minulle jo entuudestaan tuttuja.

Vaikka Sammonlahden kaltaisessa seurakunnassa kirkkoherra tekee myös tavallista papin ydintyötä, on moni asia kohdallani muuttunut.

Kirkkoherra on seurakunnan hengellinen ja hallinnollinen johtaja. Tehtävä on laaja ja vaativa. Suuret odotukset ja toiveet kohdistuvat usein kirkkoherraan. Hänen pitää tehdä päätöksiä, jotka koskevat monia ihmisiä.

Kirkkoherran pitää julistaa evankeliumia ja sanoittaa sitä tämän päivän ihmisille. Hänen tulee johtaa työyhteisöä, olla oikeudenmukainen, pitää huolta työntekijöiden jaksamisesta ja seurakunnan toiminnasta. Kirkkoherran pitää ratkaista erimielisyyksiä, riitatilanteita ja puuttua mahdolliseen epäasialliseen käytökseen seurakunnassa.

Kirkkoherran pitää puhua Jeesuksesta ja rukoilla sekä samalla huolehtia, että seurakunnan talous ei mene pakkasen puolelle. Kirkkoherra johtaa yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa koko seurakunnan toimintaa. Rooli on siis varsin monipuolinen ja laaja.

En usko, että voin aina onnistua jokaisessa asiassa kirkkoherran virassa, mutta lupaan aina yrittää parhaani. Lupaan olla läsnä oleva, kuunteleva ja avoin kirkkoherra. Lupaan puhua uskosta ja pohtia tapoja, miten kristillinen usko ja seurakunta voisivat olla merkityksellisempiä tämän päivän ihmisille. Lupaan tehdä töitä sen eteen, että seurakunnan toiminta palvelee ihmisten tarpeita ja toiveita.

Kirkkoherran tehtävässä ei kuitenkaan onneksi olla yksin, vaan rinnalla on tukena omat läheiset, työtoverit, seurakuntalaiset ja tietysti Jumala, jonka siunauksen varassa me toimimme. Seurakunnan toimintatavat voivat muuttua. Voimme etsiä yhdessä uusia tapoja toimia, mutta yksi asia pysyy.  Se muuttumaton totuus on, että Jeesus Kristus on Herramme ja meidän pelastajamme.