Uuden edessä


Tämän vuoden kesä alkaa olla pian taputeltu. Toivon, että mennyt kesä olisi tarjonnut sinulle ainakin ilta-auringon kauneuden ihmettelyä, hetkellistä tunnetta kesäloman tuomasta levosta tai aidosta kohtaamisesta, joka antoi sinulle juuri siinä hetkessä kaipaamaasi uutta voimaa ja iloa! Näiden pienten, mutta merkityksellisten asioiden lisäksi elämäämme on voinut mahtua myös suurempia ihmeitä. Olet ehkä ollut todistamassa lapsenlapsesi kastejuhlaa, oman lapsesi rippijuhlia, ystäväsi häitä, isoäitisi syntymäpäiväjuhlaa tai ehkä olet itse saanut olla juhlien keskipiste ja sehän on ollut ihan parasta!

Näiden juhlien ja kohtaamisten äärellä Jumala on saanut koskettaa ja yllättänyt läsnäolollaan. Kesä kauneimmillaan tuokin iloa ja voimaannuttaa meitä kohti syksyä. Mutta aina elämässä ei mene, niin kuin suunnittelemme. Kesääsi on voinut sisältyä myös odottamattomia yllätyksiä, kuten oman tai läheisen sairauksien keskellä elämistä, taloudellisten huolien kanssa painimista tai rakkaasta ihmisestä luopumisia eron tai kuoleman kautta.  Jos kesääsi on sisältynyt suuria luopumisia, pettymyksiä ja turhautuneisuutta, odottaa myönteisten asioiden toteutumista. Silloin ei ole enää ollut voimia nähdä kesän tuomaa aurinkoa ja siitä lähtevää valoa ja lämpöä. Sekin on ollut ymmärrettävää. Näiden tai muiden vaikeiden hetkien keskellä sinua on kuitenkin kannateltu ja olet saanut osaksesi Jumalan taivaallista huolenpitoa.

Vaikka mennyt kesä ei olisikaan täyttynyt kohdallasi lomamatkoista, perhejuhlista tai rennosta kesäfiilistelystä, on se toivottavasti tuonut tullessaan elämääsi edes joitakin piristäviä ja unohtumattomia kesämuistoja. Muistoja, jotka kannattelevat sinua syksyn pimeinä hetkinä! Kaiken ikävän tai vaikean äärelläkin kaikkivaltias Jumala on kulkenut kanssasi joka askeleella ja siunannut sinua kädellään joka hetki.

Tämä syksy on voinut tuoda mukanaan monelle uuden sivun kääntämistä oman tai läheisten elämässä. Uudet ekaluokkalaiset ovat taas aloittaneet koulutiensä ja se jos mikä on jännittävä ja uusi askel pitkälle opiskelu-uralle. Monet opiskelemaan tai työn perässä lähtevät nuoret ovat ottamassa ensiaskeleita turvallisesta kodista, kohti uusia ja suurempia elämänmuutoksia ja seikkailuja. Mitä tuokaan tullessaan uusi itsenäinen elämänvaihe? Suurempia pelkääjiä ja murehtijoita taitavat kuitenkin olla nuorten vanhemmat kysymyksineen, miten se meidän nuori pärjää arjessaan ja sopeutuu uuteen paikkakuntaan ja löytää oman paikan opiskelu- tai työyhteisöstä?

Olet voinut jäädä kesän aikana työttömäksi ja mietit, mitä ja miten tästä eteenpäin tai jäädessäsi eläkkeelle, miten täyttäisi päivät mielekkäällä tekemisellä tai voisinko olla jollekin avuksi? Monen osana on voinut olla myös se, että rakas äiti tai isä eivät ole enää kyenneet ja voineet asua omassa kodissa ja ovat sen vuoksi joutuneet muuttamaan kesän aikana palvelukotiin. Se, jos mikä muistuttaa meitä elämän rajallisuudesta ja valmistaa meitä rakkaastamme luopumiseen.

Onneksi meistä ei kukaan tiedä, mitä tämä alkanut syksy tuo tullessaan. Se on yksin Jumalan kädessä. Hän on antanut meille kristityille voimaksemme toivon, johon saamme turvautua kaikissa elämämme tilanteissa. Meidän ei tarvitse käydä yksin kohti uutta ja tuntematonta. Raamattu lupaa: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa” (Fil. 4:6–7). Saamme näin jättää niin itsemme, kuin kaikki läheisemme Jumalan lähettämien enkeleiden varjelemaksi ja pyytää kaikkivaltiaan siunausta alkaneeseen syksyymme!

Tuija Kokki
diakoniatyöntekijä
Joutsenon seurakunta