Kymppisynttärit

22.11.2022, Susan Soisalo, Päivi-Kristiina Suutari

Kymppisynttäreillä tehtiin onnittelukortteja 10 vuotta täyttäneille.

Kymppisynttäreillä tehtiin onnittelukortteja 10 vuotta täyttäneille. Kuva: Päivi Suutari

Loka- ja marraskuussa 2022 Lappeenrannan seurakunnan varhaisnuorisotyö järjesti 11 kymppisynttärijuhlat seurakunnan alueella sijaitsevien koulujen 4. luokille.

Olin lokakuun aikana työharjoittelussa Lappeenrannan seurakunnassa. Harjoittelun tarkoituksena oli tutustua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn, joten työskentelin pääasiassa varhaisnuorisotyössä.

Harjoitteluni aikoihin seurakunta oli järjestämässä perinteisiä kymppisynttäreitä 4.-luokkalaisille. Pääsin osallistumaan yhteensä kolmille synttärijuhlille, jotka järjestettiin Lappeenrannan ura-autoradan tiloissa Rakuunanmäellä.

Muutamaa päivää ennen ensimmäisiä juhlia pääsin mukaan yhdessä ohjaajani kanssa suunnittelemaan tekemistä, ostelemaan tarvikkeita ja koristelemaan juhlatilaa. Oli mukava, kun pääsin harjoittelijana mukaan vaikuttamaan ja ideoimaan uutta perinteisten tekemisten rinnalle.

10 synttäreiden johtokolmikko
Kymppisynttäreiden kolmikko. Kuva: Susan Soisalo

Itse juhlapäivinä luokille oli varattu aikaa synttäreiden viettoon tunnista puoleentoista tuntiin. Juhlien aluissa otimme innokkaat alakoululaiset vastaan ja keräännyimme juhlakakun ympärille. Kerroimme miksi tällaista perinteikästä kymppisynttärijuhlaa haluamme lasten kunniaksi viettää ja lauloimme yhdessä onnittelulaulun. Laulun päätteeksi lapsi kenen syntymäpäivä oli ollut lähinnä tätä kymppisynttäripäivää, sai puhaltaa juhlakakun päällä olevat kynttilät.

Yhteisen alkuhetken jälkeen luokka jaettiin kolmeen osaan, jolloin päästiin itse juhlanviettoon. Kaksi ryhmää pääsi ajamaan ja toimimaan ura-autojen parissa, kun taas yksi ryhmä pääsi aloittelemaan kakun syöntiä. Kakun herkuttelemisen yhteyteen olimme keksineet luokan yhteisen syntymäpäiväkortin tekemisen, valokuvausseinän sekä hernepussien heittelypelin. Keräsimme samalla myös lasten keksimiä adjektiivejä heidän juhlapuhettansa varten. Tila synttäreitä varten oli mitä mainioin, sillä lapset selkeästi innostuivat ura-autoilusta, vaikkakin myös muu tekeminen piti tunnelmaa katossa.

Ryhmät kiersivät niin, että jokainen pääsi vuorollansa syömään, puuhastelemaan ja ajamaan. Kun aika alkoi olemaan lopuillaan, keräännyimme vielä yhteen ja luimme luokan keksimistä adjektiiveistä koostetun juhlapuheen, joka nauratti niin lapsia kuin meitä ja opettajiakin. Aivan lopuksi lauloimme vielä kymppisynttärilaulun.

kymppisynttäreiden herkkupöydällä kakkuja ja virvokkeita.
Kymppisynttäreiden herkkupöytä. Kuva: Susan Soisalo

Oli ihanaa olla mukana toteuttamassa kymppisynttäreitä näiden muutamien juhlien ajan ja nähdä lasten viihtyvän. Tämä perinne on mielestäni tärkeä, sillä näin kaikki lapset saavat tilaisuuden juhlistaa tärkeää ikävuotta -ensimmäistä täyttä kymppiä- vaikka saattaisivatkin olla perheistä, joissa syntymäpäiväjuhlinnat jäävät perheen omasta tilanteensa johtuen vähemmälle. Tällainen yhteinen syntymäpäiväjuhla on myös hyvä keino luoda luokalle kivoja, yhteisiä muistoja ja kasvattaa luokan yhteishenkeä. Toivottavasti tämä perinne jatkuu vielä pitkään riemastuttaen lapsia!

Susan Soisalo
sairaanhoitajaopiskelija