Lappeenrannan ev.lut. seurakuntien varhaiskasvatuksen koronatiedote päiv. 23.2.2021

---

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Näin ollen nykyiset ohjeet ja rajoitukset ovat voimassa helmikuun 2021 loppuun. Tarkastelemme terveysviranomaisten antamia ohjeistuksia päivä- ja viikkotasolla jatkuvasti, ja teemme tarvittavia muutoksia toimintoihimme niiden perusteella. Tällä hetkellä seurakuntien varhaiskasvatuksen toiminnoista avoinna ovat päiväkerhot, PikkuHelppi sekä Lappeenrannan kaupungille tuotettava iltapäiväkerhotoiminta. Avoin toiminta, kuten perhekerhot ja -kahvilat sekä ekavauva-taaperokerhot ovat tauolla toistaiseksi, mutta toimivat omissa whatsapp-ryhmissään. Jos haluat liittyä avoimen kerhon whatsapp-ryhmään, ota yhteyttä ryhmästä vastaavaan lastenohjaajaan. 

---

Joulukuussa -20 asetetut rajoitteet jatkuvat 31.1.2021 asti.   

---

Olemme siirtymässä viranomaisten suosituksesta maskien käyttöön kaikissa seurakuntien toiminnoissa, joissa on pidempiaikaista lähikontaktia aikuisten välillä ja joissa turvavälejä ei voida aina mahdollistaa. Tämä käytäntö koskee tällä hetkellä varhaiskasvatuksen osalta kaikille avoimia kerhojamme, kuten perhekerhoja ja ekavauva/taaperokerhoja. Ohjeistusten vuoksi kerhojemme ohjaajat ottavat maskit käyttöön viimeistään syyslomaviikon jälkeen.

 

Seuraamme jatkuvasti ohjeistuksia ja päivitämme käytäntöjämme niiden perusteella. Käytännöt voivat muuttua pikaisestikin, mutta haluamme pystyä pitämään kerhomme avoinna:  näin lapsilla on mahdollisuus mahdollisimman normaaliin arkeen.

 

Maskisuosituksen aikana aikuisten kerholaisten ei ole pakko käyttää maskeja, mutta toivomme tämän käytännön yleistyvän. Ota kotoa tarvittava määrä maskeja itsellesi mukaan. Muistathan, että kaikki aikuiset eivät voi terveyssyistä kuitenkaan käyttää hengityssuojaimia.

 

Pidetään edelleen huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Ethän tule oireisena kerhoon. Pidetään yhdessä toinen toisemme turvassa!

 

Maskisuosituksen myötä luovumme tällä erää kerhoissa kahvi/mehutarjoilusta. Omat eväät ovat tarvittaessa edelleen sallittuja kaikilla kerholaisilla.

 

Lisätietoja antaa: Jaana Pussinen, vs. johtaja, jaana.pussinen@evl.fi

 

----

Lappeenrannan seurakuntien varhaiskasvatus on aloittanyt kerhotoiminnan viikolla 34. Iloitsemme alkaneista kerhoista, haluten samalla turvata kaikkien osallistujien turvallisuuden. 

Varhaiskasvatuksen kerhot kattavat tässä yhteydessä seurakuntien päivä- ja perhekerhot. Varhaiskasvatus toimii palveluntuottajana myös Lappeenrannan kaupungille koulujen iltapäivätoiminnassa, jossa toimitaan kaupungin antamien ohjeistusten mukaisesti. 

Aloitamme syksyn kerhotoiminnan varovaisuusperiaatteen kanssa ja olemme tehneet mahdollisimman hyvin varotoimenpiteitä, joilla estämme koronaviruksen tartuntaa ja leviämistä. 

Koronatilanne on tällä hetkellä Etelä-Karjalassa ja Lappeenrannassa kohtuullisen rauhallinen, mutta tilanne voi muuttua äkillisesti. Siksi perheiden tulee varautua kerhokertojen mahdollisiin perumisiin ja peruuntumisiin. Tiedottaaksemme mahdollisimman hyvin ja nopeasti mahdollisista kerhokertojen perumisista pyydämme avoimeen toimintaan (perhekerhot, -kahvilat, ekavauva-&taaperokerhot, naperonurkkaus) osallistuvia perheitä ilmoittamaan omat yhteystietonsa joko etukäteen tai ensimmäisellä käyntikerralla oman kerhonsa ohjaajalle. Päiväkerhoissa huoltajien yhteystiedot on saatu kerhoon ilmoittautumisen yhteydessä.  

Kerhotoiminnassa ryhmäkoot pyritään suhteuttamaan käytettävässä olevaan tilaan. Toimintaa rytmittämällä sekä myös ulkotiloja käyttämällä pyritään siihen, että samassa tilassa on mahdollisimman vähän henkilöitä. Huomioittehan tämän vaatetuksessa osallistuessanne toimintaan. Tarkempia tietoja kerhojen käytännöistä saatte oman kerhonne ohjaajilta. 

Toiminnassa pyritään muutenkin turvaamaan tarvittava väljyys ja turvavälit, unohtamatta huolehtia lasten turvallisuuden tunteesta.  

Kerhotoimintaan ei voi osallistua, jos henkilöllä on sairastumiseen viittaavia oireita. Tämä koskee niin kerhojen ohjaajia kuin kerholaisia vanhempineen. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. 

Noudatamme kerhoissamme paikallisen terveysviranomaisen ohjeita parhaamme mukaan ja toivomme myös perheiden noudattavan niitä. Ajantasaisin Eksoten antama ohjeistus varhaiskasvatukselle on luettavissa tästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jos kerhossa todetaan jollakulla koronavirustartunta kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri selvittää, onko altistumista tapahtunut. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan tartuntatautilain nojalla karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi. Koronavirustartunnan saaneen on siten oltava pois kerhosta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempäänkin niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kerhoon palaamista. 

Perheiden tulee huomioida valtioneuvoston ja terveysviranomaisten antamat suositukset matkustamiseen liittyen. Toivomme, etteivät perheet osallistu toimintaamme kahteen viikkoon palattuaan ulkomailta. 

Huolehtimalla hyvästä hygieniasta pidämme toisistamme huolta. Tämän vuoksi: 

  • lapset ja aikuiset pesevät aina kätensä kerhoon tullessaan sekä ennen kotiinlähtöä 

  • kädet pestään lisäksi ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.  

  • jos käsienpesumahdollisuutta ole, käytetään käsidesiä. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa. 

  • aivastetaan ja yskitään hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen 

  • seurakunnat jatkavat tehostettua siivousta yhteisesti käytössä olevissa tiloissamme   

  • perheet ottavat kerhoihin mukaan omat tarvittavat eväät, seurakunnat tarjoavat toistaiseksi kerhoissa kahvin/teen/mehun 

Seuraamme seurakunnissa koronatilanteen kehittyminen jatkuvasti ja meillä on valmius toimintamallien nopeaankin muuttamiseen tilanteen niin vaatiessa. 

Tervetuloa kerhoihin, pidetään toisistamme huolta! 

 

Lappeenrannassa 1.10.2020 

Jaana Pussinen 

Lappeenrannan ev.lut. seurakuntien varhaiskasvatus, vs. johtaja