Kouriintuntuva kristinusko

15.12.2022, Teemu Muuri

rukoilevat kädet lämpimässä valossa kohtivaloristiä

”Ensinnäkin kristinusko on itämainen uskonto, ja se on mystinen uskonto.” - Olivier Clément

Adventin aika kutsuu perinteisesti kristittyjä pohtimaan, mikä elämässä on olennaista ja tärkeää. Tuo kysymys on ääneen lausuttuna jotenkin röyhkeä. Osaanko vastata siihen oikein? Kenelle olen vastuussa vastauksesta ja sen seurauksista?

Kristillisen katsomuksen valossa vastauksen olettaisi liittyvän jotenkin jumalasuhteeseeni. Totta ihmeessä Kristuksen rakkaus ja armo ovat tärkeitä. Miksi niin moni muu asia sitten tulee mieleen ensin? Etenkin moni niin sanotusti tämänpuoleinen asia. Kristus on jotain tuonpuoleisempaa.

Kun tarkastelen toimintaani, huomaan, että useat pyrintöni liittyvät kovinkin tämänpuoleisiin asioihin. Miten usko Kristukseen näkyy toimissani? Olenko lainkaan uskottava kristitty?

Alun sitaatti tekee itsestäänselviä, mutta toisinaan huomiotta jääviä huomioita kristinuskon lähtökohdista. Kristinusko syntyi tyystin toisenlaisessa kulttuurissa kuin omamme, ja jo varhaiset kristityt ymmärsivät Jumalan olevan mysteeri, jonka voi kokea. Tätähän mystinen tarkoittaa; se on jotain sanoittamatonta, mikä kuitenkin on koettavissa.

Jumala todella on koettavissa, vaikka ei aina niin kuin kuvittelen. Mutta jos annan Hänelle mahdollisuuden Hän todellakin voi vaikuttaa elämääni. Silloin kristinuskosta tulee jotain kouriintuntuvaa. Mutta minun täytyy rukoilla sekä hakeutua Sanan ja sakramentin äärelle. Sinne, missä Jumala puhuu.

Eräänlainen kouriintuntuva mysteeri oli myös Jumalan Pojan inkarnaatio ihmiseksi. Kun käyn kohti joulua, haluan muistaa, että Jumala todella syntyi ihmiseksi oikeasti konkreettisessa kulttuurissa n. 2000 vuotta sitten. Tuon tapahtuman aiheuttama vaikutus väreilee yhä tässä samassa todellisuudessa, jossa minä nyt elän. Siksi kristittynä oleminen ei saa olla vain haalea ajatus, jonka toisinaan muistaa, ja joka uhkaa jäädä arjen kiireiden alle. Sen täytyy olla jotain kouriintuntuvampaa.

Tänä jouluna rukoilen, että Jumalan tahto tapahtuisi elämässäni. Myös sinun elämässäsi.