Musiikkihetki: Ristikankaan kappelin urut 60 vuotta

Musiikkihetki: Ristikankaan kappelin urut 60 vuotta Ristikankaan kappeli

Musiikkihetkessä kuullaan siunaustilaisuuksien urkumusiikkia ja lauluja.

Kanttori Jarkko Lavaste soittaa urkuja ja laulaa. Puheen pitää rovasti Mikko Ojanen. Vapaa pääsy.

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 60 vuotta kappelin urkujen valmistumisesta.Urkujen hankinta aloitettiin jo ennen kappelin valmistumista, sillä kirkkovaltuusto päätti tilata urut jo 19.4.1955. Ne tilattiin Kangasalan Urkutehtaalta ja niissä on kahdeksan äänikertaa.

Tehtaan silloinen teknillinen johtaja Erkki Valanki suunnitteli urut ja niiden tarkastuksen suoritti professori Taneli Kuusisto. Urut otettiin käyttöön vuoden 1958 kuluessa ja ne sopivat äänitykseltään sekä ulkoasultaan hyvin Ristikankaan kappelin miljööseen. Kappelin akustiikasta kerrotaan: ”Harvinaisen hyvän akustiikan ansiosta on siellä puhujan helppo puhua ja kuulijan helppo kuunnella. Soitto ja virrenveisuu tulevat tällaisen herkän akustiikan keskellä mahdollisimman eläviksi.”

Kappelin alkuvuosikymmeninä siellä pidettiin myös säännöllisesti jumalanpalveluksia ja iltakirkkoja, joten urut ovat saaneet palvella seurakuntalaisia varsin runsaasti ja monipuolisesti.

Lappeenrannan seurakunta

Lappeenrannan seurakunta