"Vaikka tietäisin, että maailma tuhoutuu huomenna, istuttaisin tänään omenapuun!"

MARTTI LUTHER on tunnettu monista puujutuista - kuten siitä tammesta, jonka juurella hän poltti paavin pannauhkauksen. Myös otsakkeen sanonnan väitetään saaneen alkunsa Lutherin puheesta. Se ei luultavasti pidä paikkaansa, mutta lause on kuitenkin jäänyt elämään ja saa uutta puhtia Reformaation 500-vuotisjuhlasta.

PATSAIDEN JA muistomerkkien asemesta Reformaation 500-vuotisjuhlatoimikunta on nimittäin päättänyt istuttaa 500 puuta kolmeen puistoon luterilaisuuden synnyinsijoille Wittenbergin kaupunkiin, joka sijaitsee entisen Itä-Saksan alueella. Tällä hetkellä puita on istutettu reilu 300 kappaletta, ja istuttajien joukko on mitä ekumeenisin: katoliset, ortodoksit ja monet muut kirkkokunnat ovat halunneet kunnioittaa Lutherin perintöä elävän puun muodossa.

KARJALAISEEN TAPAAN me lappeenrantalaiset olemme kovin ehtiväistä porukkaa. Tästä esimerkkinä seurakuntiemme edustajat kävivät keväällä Wittenbergissä tutustumassa Lutherin jalanjälkiin. Samalla reissulla he istuttivat yhden 500 puusta – puun numero 311 (joka on hopealehmus) – puistoon, joka sijaitsee neuvostoliittolaisten sotilaiden kasarmialueella lähellä Wittenbergin keskustaa. Paikka symboloi oivasti sitä, miten kylmän sodan aikainen kommunistialue muuttuu evankelisen kirkon juhlavuoden eläväksi näyttämöksi.

SAMALLA LAPPEENRANNAN seurakunnat tuli kirjoittaneeksi kirkkohistoriaa: lappeenrantalaiset ovat toistaiseksi ainoat puun istuttajat, jotka ovat viettäneet ehtoollishetken istuttamansa puun ympärillä.

REFORMAATION 500-vuotisjuhlatoimikunnan toive on, että jokainen Wittenbergiin istutettu puu saa parin siinä maassa, josta puu on lahjoitettu. Lappeenrannan evankelisluterilaiset seurakunnat toteuttaa tämän toiveen istuttamalla tänä syksynä lokakuun viimeisenä päivänä lehmuksen Lappeenrannan kirkon viereen. Paikalla on symboliarvoa, sillä kirkon rakentaminen aloitettiin Venäjän vallan aikana.

NÄIN MOLEMMAT puut ovat mukana sotien jälkeisen maailmanrauhan rakentamisessa. Tuntuu kuin sama toivon historian havina kuuluisi niin Wittenbergin kuin Lappeenrannan puistoissa.

Kuva: Lappeenrannan evankelisluterilaisten kirkkojen edustajat Wittenbergissä: tiedottaja Marjatta Kupias, Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Berg, Joutseno seurakunnan kirkkoherra Tero Kalpio, johtava perheneuvoja Pirkko Varis, henkilöstöpäällikkö Jussi Korpinen, Wittenbergin Lutheran World Federation’in pastori Joachim Zirkler, Sammonlahden seurakunnan kirkkoherra Juha Eklund, Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen ja Armoa2017! projektisihteeri Lappeenrannassa rovasti Sakari Kiiskinen.

Marjatta Kupias