ARMOA2017! - LAPPEENRANNASSA TAPAHTUU

Päättyvä kesä tarjosi monta refromaation juhlavuoden tapahtumaa.

HELATORSTAINA  kaikki Lappeenrannan kirkon järjestivät messun jälkeen nyyttäri/picnicin. Tapahtuma oli kansallinen ja picnicejä pidettiin ympäri maata. Lue lisää >>>>

Lappeenrannassa sekä Lauritsalan että Sammonlahden seurakunnat järjestivät yhdessä syömisen tapahtuma,

KESÄKUUN 11. päivä vietettiin Martin ja Katariinan häitä messun jälkeen Lappeenrannan kirkolla. Tapahtuma keräsi runsaan, monen sadan ihmisen yleisön. Katso kuvakavalakdi täältä.

ELOKUUSSA oli vuorossa näytelmä Ilon juuret Lappeenrannan kesäteatterilla, yhteensä seitsemän kertaa. Näytelmän oli ohjannut kirkon kulttuuripalkinnon saanut Arto Myllärinen, joka on myös kolme kertaa ohjannut Lappeenranan keskustassa pääsiäisenä esitettävän Via Cruciksen. Ilon juurissa kerrottiin kristinuson tulemisesta alueella ja siitä kuinka kirkko ja reformaatio vaikuttivat Lappeen seudun elämään. Tarina jatkuu aivan nykypäivään asti. Ikävä kyllä kylmä saa karsi jonkin verran katsojia, mutta ne jotka näytelmän näkivät, olivat kovasti tyytyväisiä. Näytelmän innoittamana seurakunnan järjesti myös risteliyn, jolle näyttelijät osallistuivat.

 

 

LUTHERIN   pidoissa Sammontorilla tarjottiin ruokaa ja hengenraviontoa 1500-luvun tyyliin syyskuun alussa. Tämäkin tapahtuma keräsi paljon osallistujia. Juhlassa olivat sulassa sovussa niin katoliset kuin reformoidut ja mm. aneita sai ostaa erikoistatarjouksesta.
        Paikalla oli runsaasti seurakuntalaisia nauttimassa keskiaikaista ruokaa ja juomaa. Puheista pitivät huolta mm. Luther, Agricola, Melanchton ja muutama muu.

 

REFORMAATION merkkivuoden juhlinta ei suinkaan pääty vaikka kesä päättyykin.

Teeseja rustataan uusiksi monessa paikassa myös Lappeenrannassa. Valtakunnallisesti teesien hiontaan voi osallistuia osoitteessa: http://suomifinland100.fi/project/teesit2017/

Syyskuussa tortaisin 7.9. alkaen käsitellää Katekismusta Lutherin hengessä - tuoreesti, maanläheisesti ja keskustelullisesti Lappeen kirkossa.

Ohjelma:

7.9.     10 käskyä, Juha Eklund
14.9.    Uskontunnustus, Mika Lehtola
21.9.    Isä meidän rukous, Pentti Berg
28.9.    Kaste, Aki Lasonen
5.10.    Ehtoollinen, Tero Kalpio
12.10.  Raamattu, Hannu Haikonen
19.10.  Siunaus, Kukka-Maaria Kalpio

MAANMAINIO Taika-Petteri vieraili Lappeenrannan seurakunnissa ja esiintyi alakoululaisille. Martti Lutheria vakoilevan Hannan, Jakke Jääkarhun ja muutaman muun kaverin kanssa. Mukana elävälle yleisölle selvisi, ettei armoa tai anteeksiantoa voi ostaa, mutta ne ovat kaikkien ulottuvilla. Hämmästystä herätti sekin, että 500 vuotta sitten läheskään kaikki eivät osanneet lukea!

MIKKELIN HIIPPAKUNNAN piispa Seppo Häkkinen vierailee Reformaation juhlamessussa Lappeen kirkossa sunnuntaina 15.10. Messsun lisäksi tarjolla on paljon ohjelmaa koko perheelle.

Lokakuun lopussa, tarkkaan ottaen lauantaina 28.10. reformaation pääjuhlassa Koulukatu 10:ssä keskustellaan teeseistä. Ohjelma julkaistaan pian. Reformaatioaiheinne juhlakonsertti on puolestaan vuorossa Sammonlahden kirkossa tiistaina 31.10.

Sakari Kiiskisen saarnaa Sammonlahdessa 5.11.

Pysy kanavalla!

Lisää Lappeenrannan seurakuntien Armoa2017!-juhalvuoden tapahtumista voi katsoa alla olevasta kuvasta.

 

 

Menneitä tapahtumia

Reformaation juhlavuosi avattiin Lappeenrannassa puun istuttamisella (kts. juttu alla). Sakari Kiiskinen piti syksyllä oivat luentosarjan "Tämä Jumalan maailma", josta voi lukea enemmän hänen blogistaan.

Ensimmäisenä adventtina otettiin käyttöön virsikirjan lisävihko, joka sekin liittyy Armoa2017! -juhavuoteen. Lue uusista virsistä täältä.

Tammikuussa Lappeen kirkossa luettiin Ramaattu kannesta kanteen - tällä maratonilla kunnioitettiin suomenkielistä Raamattua ja samalla monia muita Raamattuja, joika eritaustaiset lukijat lukivat äidinkielellään.

Alkuvuodesta järjestettiin luentosarja "On meillä aarre verraton", jossa kutsutut vieraat kertoivat reformaation vaikutuiksista. Tästä luentosarjasta on tulossa tallenne, jota kutsume kaikki seurakuntalaiset katsomaan.

 

ovi
Wittenbergin linnankirkon ovi

Puu kerrallaan kohti parempaa maailmaa

 

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen istutti lokakuun lopuassa metsälehmuksen Lappeenrannan kirkon viereen. Tapahtuma käynnisti luterilaisen kirkon suuren tapahtuman – Reformaation 500-vuotisjuhlavuoden Lappeenrannassa ja koko Mikkelin hiippakunnassa.

Armoa2017! – reformaatio 500 vuotta

Lokakuun viimeinen päivä tuli kuluneeksi 499 vuotta siitä, kun Luther naulasi kuuluisat teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen. Lappeenrannan evankelisluterilaiset seurakunnat juhlistivat reformaation juhlavuoden alkua istuttamalla puun Lappeenrannan kirkon puistoon.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen istutti metsälehmuksen Lappeenrannan kirkon viereen. Tapahtuma käynnistää luterilaisen kirkon suuren tapahtuman – Reformaation 500-vuotisjuhlavuoden Lappeenrannassa ja koko Mikkelin hiippakunnassa.

"Vaikka tietäisin, että maailma tuhoutuu huomenna, istuttaisin tänään omenapuun!"

Näin väitetään Martti Lutherin sanoneen. Se ei luultavasti pidä paikkaansa, mutta lause on kuitenkin jäänyt elämään ja se antaa puu-ulottuvuuden pian alkavaan juhlavuoteen.
     – Patsaiden ja muistomerkkien asemesta Reformaation 500-vuotisjuhlatoimikunta on päättänyt istuttaa 500 puuta luterilaisuuden synnyinkaupunkiin Wittenbergiin, kertoo Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen.
         – Puu symboloi kestävää kehitystä ja uudistumista.
         – Viime keväänä Lappeenrannan seurakunnat istutti yhden noista 500 puusta – puun numero 311 (joka on hopealehmus) – puistoon, joka sijaitsee neuvostoliittolaisten sotilaiden kasarmialueella lähellä Wittenbergin keskustaa, hän jatkaa.

Häkkinen_M.jpg

REFORMAATION 500-vuotisjuhlatoimikunnan toive on, että jokainen Wittenbergiin istutettu puu saa parin siinä maassa, josta puu on lahjoitettu. Lappeenrannan evankelisluterilaiset seurakunnat toteutti tämän toiveen istuttamalla metsälehmuksen Lappeenrannan kirkon viereen. Puun siunauksen ja sen luona vietettävän ehtoollisen toimitti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.
         – Reformaation merkkivuosi ja tänään istuttamamme puu viestittävät siitä, että seurakunnan ja kirkon elämässä pohjimmiltaan kaikki on Jumalan varassa, piispa Häkkinen toteaa.
          – Hän antaa kasvun. Se tuo turvallisuuden tulevaisuuteen. Meidät kirkon jäsenet kutsutaan Jumalan työtovereiksi. Se on luottamuksen osoitus.

Lue Lappeenrannan seurakuntien viestintäpäällikön blogi Wittenbergin puun istutuksesta täältä.