Uutislistaukseen

Enkelit-musikaalin juliste

Enkelit valtaavat kaupunginteatterin

14.9.2018 07.54

Hanna Hyvärisen ja Sound Of Faith -kuoron Enkelit-musikaalin ensi-ilta 10.10.2018 Lappeenrannan teatterissa.

Enkelit valtaavat kaupunginteatterin

Kaikki alkoi sairaalasta pari vuotta sitten. Sound Of Faith -kuoro oli lähdössä esiintymään Helsinkiin, kun kuoronjohtaja Hanna Hyvärinen sairastui äkillisesti. Voimakas vatsakipu vei Hyvärisen sairaalaan vain tunteja ennen keikkabussin lähtöä.

Mystisen vatsakivun syy ei milloinkaan selvinnyt, mutta sairaalassa Hyvärinen alkoi pohdiskella enkeleitä. Olentoja, joita ei ymmärtänyt ja joista ei oikeastaan edes tiennyt juuri mitään. Muutamaa kuukautta myöhemmin syntyi tarina ja yhdeksän uutta laulua enkeleistä.

Musikaali oman työn ohella

Enkelit-musikaali saa maailmanensi-iltansa 10.lokakuuta Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Lavalla nähdään Hyvärisen johtama Sound Of Faith -kuoro ja Hyvärinen myös ohjaa teoksensa itse. Valtaosa teoksen lauluista on Hyvärisen säveltämiä, mutta musikaalissa kuullaan myös Lappeenrantalaisen Anni Vesterisen tunnelmallinen Laulu enkelille.

- Tämä on amatöörikuorolle valtaisa ponnistus. Kaikki ovat kuitenkin mukana äärimmäisen hyvällä fiiliksellä ja huikealla motivaatiolla. jokainen pääsee ylittämään itsensä ja haluaa myös tehdä niin, Hyvärinen kertoo ja kiittelee kuoronsa täydellistä sitoutumista mittavaan projektiin, joka valmistuu kuorolaisten oman työn ohella.

Esityksessä on mukana 28 kuorolaista, joista osalla on solistinen rooli. Myös bändi on teoksessa keskeinen. Muusikot Sami Kaivosoja ja Joppe Sahla ovat Hyvärisen kanssa äänittäneet omat osuutensa studiolla, koska livebändi ei mahdu pienelle näyttämölle. Taustanauhan on tuottanut Kaivosoja ja sen miksaa Anssi Kippo.

Kaupunginteatterin pieni näyttämö valikoitui teoksen esityspaikaksi, koska näyttämön ja katsomon koko ovat tuotannolle optimaaliset. Musikaalissa myös hyödynnetään kaupunginteatterin kiinteää tekniikkaa.

Enkeleiden sukupuolella ei ole merkitystä

Enkelit-musikaalissa käsitellään rankkoja aiheita. Yksinäisyys, läheisen kuolema, jopa itsemurha aiheuttavat tarinassa päänvaivaa paitsi ihmisille, myös enkeleille. Teos ei kuitenkaan ole synkkä. Persoonalliset roolihahmot, huumori ja valo toimivat tarinaa keventävänä vastavoimana. Musikaalin sanoma on yksiselitteinen: enkeleiden apu on lähellä riippumatta siitä, uskooko enkeleihin vai ei. Itsekin voi toimia enkelinä toiselle.

- En osaa ajatella enkeleitä kiiltokuvina, joilla on siivet. Minulle enkelit näyttäytyvät rujompina, epätäydellisinä, ihmismäisinä, Hyvärinen kertoo. Musikaalissa ihmisen ja enkelin kohtaaminen ei suju ongelmitta. Enkeleilläkin on tunteet ja ne nousevat pintaan, kun apu ei kelpaa.

Musikaalin teema on jo valmistusvaiheessa herättänyt runsasta keskustelua ja jakanut mielipiteitä. On pelätty kristilliseen enkelikäsitykseen sekoittuvan epäkristillistä enkelimystiikkaa.

- Taidetta ei voi kahlita. Jos Raamatun enkelit olivatkin miehiä, minun musikaalissani enkeleiden sukupuolella ei ole merkitystä. Jos Raamatun enkelit vain suojelivat tai välittivät viestejä, minun musikaalissani enkelit myös ripustavat pyykkejä ja laittavat halkoja kaminaan. En silti koe siinä opillista ongelmaa, Hyvärinen toteaa.

Ajattelemisen aihetta kristityille sekä ateisteille

Musikaalin enkelit eivät itse ole oman voimansa lähteitä. Heidän voimansa tulee Jumalalta, mikä tekee musikaalin enkelikäsityksestä kristillisen. Hyvärinen ei halua väheksyä eikä toisaalta myöskään korostaa musikaalinsa kristillisyyttä.

- Teos puhukoon puolestaan. Kenenkään ei tarvitse uskoa enkeleihin voidakseen pitää musikaalista. En miellä kristillistä taidetta omaksi genrekseen. Monella taiteilijalla kautta historian on ollut kristillinen arvopohja, eikä se tee heidän taiteestaan vähäpätöisempää. Pelottavaa se toki voi siitä tehdä, onhan kristillisyyden pelkäämisestä ja karttamisesta tullut nykyajan trendi. Itse koen kristillisen arvopohjan turvalliseksi, Hyvärinen toteaa.

- Taide värittyy aina kokijansa arvopohjan kautta. Jos taiteesta tehdään tietoisesti ei-kristillistä, katsoja saattaa kuitenkin tulkita sitä kristillisesti, omasta arvopohjastaan käsin. Sama pätee toisinpäin. Mikäli Enkelit -musikaali kovast ärsyttää tai loukkaa, ehkä silloin olisi syytä tarkastella omaa maailmankuvaa ja pyyhkäistä ne lasit, joiden läpi sitä tarkastelee.

Säveltäjäntyön 30. juhlavuosi

Hyvärisen tuotantoon kuuluu viisi musikaalia, kaksi gospelmessua, useita teemallisia konserttikokonaisuuksia, kymmenittäin runosävellyksiä sekä yksittäisiä lauluja erilaisille kuoroille, orkestereille ja solisteille. Taiteen tekeminen lapsuuden kotikaupungissa on hänen mielestään ihan oma juttunsa.

- Kun on päiväkodista asti sepitellyt omia lauluja, ja kaikki tutut tietävät sen, on vaikea tulla noteeratuksi oikeana säveltäjänä. Riippumatta siitä kuinka korkealla antaumuksella säveltää.

Hyvärinen kirjoitti ensimmäiset sävellyksensä nuoteiksi 13-vuotiaana. Enkelit-musikaalin myötä hän juhlii säveltäjäntyönsä 30-vuotisjuhlaa.

Kuva: Maija Hyvärinen/SOF arkisto

- Sound Of Faith -gospelkuoron tiedote -

Enkelit-musikaali Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä

  • 10.10. klo 19 (ensi-ilta)
  • 11.10. klo 19
  • 15.10. klo 19
  • 16.10. klo 19

Liput 25 €/21 €: Winkki sekä Lippu.fi

Enkelit ovat myös tapahtumakalenterissa, josta löydät tietoa myös Kaiku-kortin käytöstä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä