Skinnarilan esiopetus Sammonlahden seurakunnan tiloissa

15.1.2018 15.53

Skinnarilan esiopetus Sammonlahden kirkossa
Sammontalon päiväkodin Skinnarilan toimipisteen esiopetus on siirtynyt kevätlukukauden ajaksi väistötiloihin Sammonlahden kirkolle.

Sammonlahden kirkossa on ollut vuodenvaihteen jälkeen uudenlaista vipinää. Sammontalon päiväkodin Skinnarilan toimipisteen esiopetuksen 29 esikoululaista, kolme lastentarhanopettajaa, kaksi varhaiskasvatuksen avustajaa ja lastenhoitaja aloittivat maanantaina 8.1. kevätlukukauden väistötiloissa kirkolla.  Heillä on käytössään seurakuntakeskuksen katukerroksessa oma sisäänkäynti, kaksi kerhohuonetta, wc-tilat, pieni ryhmätila ’Kirkonkainalo’ ja henkilökunnan pukuhuone. Iso ryhmä on jaettu kolmeen osaan ja ulkoilu tapahtuu viereisellä Sammontalon päiväkodin Sammonlahden toimipisteen pihalla. Aamupala, lounas ja välipala tulevat Saimaan Tukipalvelut Oy:stä ja ne tarjoillaan seurakuntakeskuksen Mariansalissa, joka on aivan esikoululaisten käytössä olevien tilojen vieressä. Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän välinen vuokrasopimus kestää 2.6.2018 asti.

Tiloihin tarvittiin vain vähäisiä muutostöitä; eteiseen asennettiin kuivauskaappi ja valotehoa lisättiin. Muuttovaiheessa suurimman työn kirkolla tekivät seurakuntayhtymän lastenohjaajat, jotka siirsivät perhe- ja päiväkerhojen tavarat ja kalusteet yläkertaan. Maanantaisin kokoontuva perhekerho sekä tiistaisin ja perjantaisin kokoontuvat päiväkerhot järjestetään kevätkauden ajan poikkeuksellisesti ’Majakassa’ kirkon yläkerrassa, jonne on pääsy myös hissillä. Samassa tilassa pidetään noin joka toinen sunnuntai pyhäkoulu. Perjantain muskariryhmät on pidetty aiemminkin kirkon yläkerrassa ja ainoastaan huone vaihtuu kevätlukukauden ajaksi Majakasta Simpukkaan.

Päivittäisessä arjessa esikoululaisten läsnäolo tuntuu selvimmin apuemännän ja vahtimestari-suntioiden työssä. He ovat laittamassa ruokaa esille ja tiski sekä siivoaminen ovat moninkertaistuneet.
- On luonnollista, että ensimmäisten viikkojen aikana opetellaan käytäntöjä. Eteen tulee pieniä asioita, joita ei ole pystytty etukäteen suunnittelussa huomioimaan, pohtivat vahtimestari-suntiot Tanja Musto-Keijonen ja Helena Hulkkonen. Kaikki seurakunnan työntekijät ovat yksimielisiä, että on tärkeää auttaa esiopetuksen lapsia ja työntekijöitä, jotta he pääsevät työskentelemään terveisiin ja tarkoituksenmukaisiin tiloihin.

- Olemme olleet tyytyväisiä alkuun ja seurakunta on ottanut meidät hyvin vastaan, lastentarhanopettajat Tarja Takkinen ja Sari Herrala toteavat.

Teksti ja kuva
Päivi Suutari,