Laskiaseen ja yhteisvastuuseen

YHTEISVASTUU on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia sekä Suomessa että kehitysmaissa syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Kuluvana vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja syrjäytyneiden nuorten tavoittamiseen niin täällä kotimaassa kuin Ugandassa.

Partiolaiset järjestävät toimintaa nuorille ja toimivat osaltaan syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Anna-Mari Kaskinen ja Pekka Simojoki ovat säveltäneet ja sanoittaneet uusia lauluja alun perin vuonna 1966 ilmestyneeseen Partiomessuun. Uudet laulut liittyvät kiinteästi vuoden 2016 Yhteisvastuukeräykseen ja sen kotimaan kohteeseen. Partiomessussa lauletaan:

"Tunnet lasten mielet murtuneet,
pettymysten tiellä hiljaa turtuneet.
Moni yksin vaipuu huoleensa.
Käännä kasvosi heidän puoleensa."

Yhteisvastuu keräys alkaa laskiaissunnuntaina. Laskiaisena me laskeudumme paastoon, joka on yksinkertaisen elämän ja itsetutkistelun aikaa. Mitä sisimmässäni liikkuu tänä arjen kiireissä? Kuinka minä, joka kannan kristityn nimeä, toimin lähimmäisteni hyväksi? Tunnistanko murtuneet ja turtuneet mielet? Olenko kääntämässä kasvojani kohti lähimmäisiä vai kuljenko ohi?
                     Miellämme kristillisen paaston helposti itsensä kuritukseksi; kieltäymykseksi houkutuksista ja hyvitykseksi pahoista teoistamme. Kuvittelemme paaston tekevän meistä parempia, Jumalalle kelpaavia ihmisiä. Luulemme Jumalan olevan tyytyväinen, jos ”kuritamme” itseämme kieltäytymällä edes herkuista.
                    Mutta millaista paastoa Jumala meiltä odottaa? Laskiaissunnuntain Vanhan Testamentin tekstissä Jumala kertoo meille odotuksistaan. Hän ohjeistaa meitä paastoamme pohtivia seuraavasti.

”Hän odottaa, että vapautat syyttömät kahleista,
irrotat ikeen hihnat
ja vapautat sorretut,
että murskaat kaikki ikeet,
murrat leipää nälkäiselle,
avaat kotisi kodittomalle,
vaatetat alastoman, kun hänet näet,
etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. (Jes. 58)

Jumalan odottama paasto on yhteisvastuullista: se on lähimmäisestä huolehtimista rakastamista. Jumala meitä tässä auttakoon!

Hannu Haikonen
Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra

Scenes from my Soul - Ajatuksia elämästä

Mitä nuori aikuinen ajattelee uskosta, kirkosta, arvoista.... Siirry Scenes from my Soul -blogiin tästä.