Kauskilan kappelimäen historiaa

Kauskilan kappelimäen historiaa Lappeen seurakuntasali

Dosentti Jukka Luodon kaikille avoin esitelmä ”Kauskilan Kappelinmäen kalmiston historiasta ja arkeologisista kaivauksista

Etelä- Karjalan Vuosikirjan 2017 MAAKUNNAN MIEHIÄ: P.E. SVINHUFVUDISTA VALTO KÄKELÄÄN -kirjan JULKISTAMISTILAISUUS. Kahvitus alkaa klo 17.30.

Välittömästi vuosikirjan julkistamisen jälkeen ETELÄ-KARJALAN MUSEON ELÄKKEELLÄ OLEVA AMANUENSI, DOSENTTI JUKKA LUOTO pitää esitelmän "KAUSKILAN KAPPELINMÄEN KALMISTON HISTORIASTA JA ARKEOLOGISISTA KAIVAUKSISTA"
Lappeen kotiseutuyhdistyksen aloitteesta yhdessä Etelä-Karjalan museon kanssa tehtiin kaivauksia Kauskilan Kappelinmäellä vuonna 1997 ja 1999–2005. Kaivaustutkimusten asiantuntijana oli arkeologian dosentti, museon amanuenssi Jukka Luoto.
Lappeen kotiseutuyhdistys ja Etelä-Karjalan maakuntayhdistys etsivät mahdollisuuksia Kauskilan kalmiston jatkotutkimuksiin. Vasta kymmenesosa koko kirkko- ja kalmistoalueesta on selvitetty. Kirkon kivijalan alla oleva kerros sekä kirkon ympäristö ovat keskeisiä tutkimusalueita.

Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen 11. Etelä-Karjalan Vuosikirja Maakunnan miehiä: P.E. Svinhufvudista Valto Käkelän on neljän artikkelin ja P.E. Svinhufvudin hautajaisten 37 kuvakavalkadin kooste.

Antti Vanhasen kirjoitus Kahden sukupolven vaiheita isänmaan historiassa: Elias, Maria ja Valto Käkelä käsittelee Lappeen kunnanesimiehen Elias Käkelän vaiheita, jotka kulminoituivat vuoden 1918 kevääseen. Maria oli hänen puolisonsa ja Valto heidän poikansa, joka nousi merkittäväksi vaikuttajaksi.

Pekka Siiropään artikkeli Luumäen havukaartilaiset perustuu kirjoittajan isoisän Taavi Siiropään kokemuksiin punaisten hallinnon ajalta talvelta 1918, jolloin valkoisia luumäkeläisiä oli piilossa ennen kevään lopullista ratkaisua.

Pekka Siiropää kirjoittaa presidentti P.E. Svinhufvudin hautajaisista ja niiden valmisteluista talvella 1944. Artikkeli pohjautuu kanttori Antti Hyyrysen muistelmiin. Hän kantoi päävastuun hautajaisjärjestelyistä.

Pentti Pylkkö on toimittanut 37 valokuvan sarjan presidentin hautajaispäivän vaiheista.

Pertti Luumin Lapsen muistelmat - Kaiken väritti sota on osa kirjoittajan muistelutyötä. Se kuvaa Rautjärvellä asuneen pienen pojan silmin sitä, miten lapsuuden vuosia sävytti sota.

Tilaisuudessa luovutetaan myös kunniakirjat kolmelle kotiseututyössä ansioituneelle henkilölle.

Lappeenrannan ev.lut. seurakunnat