Kastepuuta koristavat seurakunnan uusien jäsenten nimet

Sammonlahden seurakunnan hopeanhohtoinen kastepuu siunattiin käyttöön kasteen sunnuntaina 11. tammikuuta 2015. Puun lehtiin kirjoitetaan jokaisen seurakunnan jäseneksi kastetun lapsen tai aikuisen nimi.

Vauvan pullean kämmenen kuva, pikkuiset varpaat tai itse suloisuuden kuva. Tässä esimerkkejä, miten vanhemmat voivat nimen ja kastepäivän lisäksi tuunata oman lapsensa nimikkolehden Sammonlahden kirkon kastepuuhun.
Kirjeitse kastekotiin saapuva, enkelin siiven muotoinen lehti ripustetaan kastepuuhun jumalanpalveluksen yhteydessä.
– Kastepuu muistuttaa heti kasteesta alkavasta kirkon jäsenyydestä ja vahvistaa ajatusta seurakunnasta eri-ikäisten yhteisönä, uskoo kastepuun suunnittelusta vastannut seurakuntapastori Susanna Hankanen.

Pienet suljetaan rukoukseen

Kastepuun lehvät täyttyvät vuoden kierron mukaan. Myös aikuisena seurakunnan jäseniksi kastetut saavat oman lehtensä puun oksalle.
Kastepuukäytäntö esitellään perheille osana kastekeskustelua. Papin kanssa sovitaan myös pyhä, jolloin kastetun nimi luetaan kirkossa.
– Toivomme, että vanhemmat pääsisivät tuolloin ripustamaan oman lapsensa lehden puuhun esirukouksen yhteydessä. Jos tuoreella perheenjäsenellä on sisaruksia, myös heille voi antaa tämän tärkeän tehtävän, Hankanen ehdottaa.
Hän myös vakuuttaa kastepapin huolehtivan lehden ajallaan puuhun, mikäli perhe estyy osallistumasta jumalanpalvelukseen.
Seuraavan vuoden alussa puu puretaan edellisvuoden lehdistä. Tuolloin kasteperheet kutsutaan tammikuussa vietettävään kasteen sunnuntaihin ja vanhemmat voivat hakea lehden muistoksi lapsensa elämänkaaren alun ainutlaatuisesta hetkestä.

Yksilöllinen puu istuu kirkkotilaan

Seurakuntapastori Susanna Hankanen innosti pohjalaisella päättäväisyydellä nikkaripiirin vapaaehtoiset Jaakko Heinolan ja Jouko Karhulan puun työstämiseen, ja heittäytyä useasti myös itse maalausverkkareihin kesken papin normaalin työpäivän.
– Helpotin miesten työtä piirtämällä itse puun mallin ja maalaamalla sen sakastin viereisessä Tuomaan kappelissa.
Hankasen suunnitelman lähtökohtana oli puun istuvuus kirkkotilaan niin kokonsa kuin värityksensä puolesta. Puun hopeinen efektilakalla maalattu pinta toistaa kauniisti Sammonlahden kirkon harmaata kivipintaa. Myös violettien lehtien kaksi eri sävyä on napattu kirkon väreistä.