REFORMAATION MERKITYS TÄLLE AJALLE

Matti Wirilander, TT, luento Suomen sotaveteraaniliiton hengellisen työn virikepäivillä Lappeenrannassa 6.4.12017

”Kun Herramme ja Mestarimme Jeesus Kristus sanoo: Tehkää parannus, niin hän tahtoo, että uskovaisen koko elämä on oleva parannusta”. Näillä sanoilla alkavat ne 95 teesiä, jotka Martti Luther naulasi lokakuun viimeisenä päivä 1517 Wittenbergin linnankirkon oveen. Kyse oli siitä, että Luther, joka oli katolinen munkki ja teologian professori, vaati kirkkoa palaamaan alkuperäisen apostolisen uskon perustalle.

Tänä vuonna vietämme uskonpuhdistuksen eli reformaation juhlavuotta. Viisisataa vuotta sitten alkoi tapahtumasarja, joka muutti Eurooppaa ja jonka vaikutuspiirissä myös me elämme.

Suuret asiat eivät kuitenkaan tule kuin salama kirkkaalta taivaalta. Myös reformaatiota edelsi monivaiheinen historia. Taustalla oli keskiaika, siis noin tuhannen vuoden ajanjakso, joka päättyi 1500-luvun alkupollella löytöretkiin ja uskonpuhdistukseen.

Lue tohtori Wirilanderin luento kokonaisuudessaan täällä.