Joutsenon kirkko

Penttiläntie 1, 54100 JOUTSENO

Joutsenon kirkko

Joutsenon kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1921. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Joutsenon kirkkoa korjattiin vuonna 1965 yliarkkitehti Martti Välikankaan sekä vuonna 1996 arkkitehti Matti Kärjen suunnitelmien pohjalta. Viimeisessä korjauksessa kirkkoon hankittiin esimerkiksi uudet penkit sekä äänentoistolaitteet.

Joutsenon kirkko vihittiin alunperin Johanneksen kirkoksi, ja sen tunnuslauseena on "Jumala on rakkaus". Lause on ikuistettu varhaisempien kirkkojen muistolaattaan. Tälle perinnölle ja sanomalle Joutsenon seurakunnan toiminta rakentuu nykyisinkin.

Kirkon mosaiikkialttaritaulun aiheena on "Jeesus vastaanottaa syntisiä" ja sen on tehnyt taiteilija Bruno Tuukkanen.

Kirkkotekstiileistä vanhimmat ovat punainen ja musta messukasukka 1930-luvulta. Kasukat on suunnitellut tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtinen. Taiteilija Dora Jung valmisti vuonna 1965 vihreän ja valkean antependiumin alttari- ja saarnatuoliliinoineen sekä valkeat messukasukat. Tekstiilitaiteilija Leena Pursiainen (nykyään Stenberg) suunnitteli ja valmisti 1980-luvulla kaikki liturgiset värit käsittävän kirkkotekstiilisarjan sekä tekstiilitaidetyön "Elämän vuodenajat". Alttaripöydän päällysliina on Joutseno-ommelta ja joutsenolaisen Irja Miettisen valmistama.

Historiaa

Joutsenon nykyinen kirkko on seurakunnan kolmas kirkko. Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin vuonna 1640. Kirkko oli maalaamaton 350 hengen kirkko ja se palveli seurakuntalaisia yli 100 vuotta. Lopulta ensimmäinen kirkko purettiin huonon kuntonsa vuoksi vuonna 1758. Uusi kirkko oli rakennettu jo valmiiksi vanhan kirkon viereen.

Seurakunnan toinen kirkko tuhoutui tulipalossa 25.4.1918 kansalaissodan melskeissä. Kirkko toimi punaisten joukkojen ammusvarastona, mikä edesauttoi rakennuksen palamista perustuksia myöten. Tämän jälkeen väliaikaisena kirkkona toimi yli kolmen vuoden ajan Hackman & co:n seuratalo Anttola Honkalahdessa.

Kastepöytä Joutsenon kirkossa
Vaativa pyörätuolireitti