Suru, kriisit

Kriisi on uusi tilanne, jossa aiemmin opitut ongelmanratkaisukeinot eivät välttämättä toimi. Kriisi tarkoittaa yleisesti  kreikkalaisen sanan krisis mukaisesti käännekohtaa, jossa yksilön tulevaisuuden suunta määräytyy paremmaksi tai huonommaksi toimiemme mukaan.

Surua tunnemme monesta syystä. Välillä se on pientä alakuloa, pahimmillaan siitä ei tunnu selviävän millään.

Kun kriisi kohtaa tai surusta ei pääse yli, on monia tahoja, jotka auttavat.

Seurakunnassa sinua auttavat papit ja diakoniatyöntekijät.
Lappeenrannan seurakuntien sairaalasielunhoitajat auttavat potilaita, omaisia ja henkilökuntaa sairauden kohdatessa. Heidän yhteystietonsa ovat tällä samalla sivulla alempana.

Yhteiskunta tarjoaa kriisipalveluja, sairaanhoitoa ja henkistä tukea, kun elämä ei meinaa kantaa.

Sivustolle Mielenterveystalo on koottu vinkkejä eri ikäisten pahan olon nurjertamiseen.

Sairaalasielunhoito

Sairaalasielunhoito on sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemista sairauden synnyttämissä elämänkriiseissä.

Sairaalasielunhoito on osa kirkon perustehtävää. Se pohjautuu Jeesuksen kehotukseen: ”Minä olin sairas ja te kävitte minua katsomassa.” (Matt.25:36)

Lappeenrannassa sairaalasielunhoito toteutetaan yhteistyössä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Eksote) ja sen alueella olevien evankelis-luterilaisten seurakuntien kanssa.

Sairaalasielunhoidon palvelukuvaus

Sairaalapastori

Sairaalapastori on luottamuksellinen kuuntelija ja keskustelija; ihminen, joka pysähtyy, kohtaa, on läsnä ja valmis kuuntelemaan ja jakamaan sairauden herättämiä ajatuksia, kysymyksiä ja tunteita. Sairaalapastorit ovat käytettävissä myös ehtoollista, rukoushetkeä, rippiä ja muita kirkollisia toimituksia varten. Sairaalapastorit palvelevat potilaita, heidän läheisiään ja sairaalan henkilökuntaa.

Yhteydenotto

Sairaalapastoriin voit ottaa yhteyttä joko suoraan tai sairaalan henkilökunnan välityksellä. Yhteystiedot alla.

Viikonloppuisin (pe klo 16-22, la ja su klo 8-22), muiden työtehtävien ohessa, sairaalasielunhoidon varallaolovuorossa on joku seurakuntayhtymän seurakunta- tai sairaalapapeista. Saat häneen yhteyden sairaalan henkilökunnan välityksellä.

Sairaalapastorit Lappeenrannassa:

Ari Riuttaskorpi, johtava sairaalapastori

- 040 312 6810; 044 791 5298

- EKKS: A5, A6, A7, A8, A9, F1; tarvittaessa: A10, teho-osasto, nova, ensiapu/päivystys, syöpähoitoyksikkö

- Pienniemen palvelukoti

Laura Siitonen

- 040 312 6811; 040 198 8797

- Armilan kuntoutuskeskus

- EKKS: C- ja G-osastot

Pia Haikonen

- 040 312 6812; 044 791 4570

- Palvelukodit: Juurakkokatu, Lehmuskoti, Leivontie, Ortamonpuisto, Penttiläntie, Sammonkoti

- EKKS: A2, A3, ps-osastot

- Lasten- ja nuorten talo: nuorisopsykiatria

Tuonen tuvassa puhutaan kuolemasta

Lappeenrannassa toimii Tuonen tupa, jossa keskustellaan kuolemasta. - Tarkoitus on tehdä tuttavuutta kuoleman kanssa niin, että se on yhä tabu, muttei pelottava, sanoo keskustelua vetävä Matti J. Kuronen.

Alun perin Ranskassa kehitetyt Kuoleman kahvilat ovat levinneet muun muassa Hollantiin ja Sveitsiin. Lappeenrantaan idea tuli Pietarista.

Lappeenrannan Tuonen tupa on tiettävästi ensimmäinen Suomessa.

Tuonen tupa

Tilaisuus pidetään osoitteessa: Kultakaari, Urheilukatu 5, Lappeenranta.

Katso seuraava tupa.

Sururyhmät

Kun kuolema kohtaa, vertaistuki auttaa.

Seurakuntayhtymällä on sururyhmiä, joihin omaisensa menettäneet voivat halutessaan osallistua. Sururyhmien kokoontumisesta saa lisätietoa omasta kotiseurakunnasta.

Myös Lappeenrannan alueella toimivalla Saimaan syöpäyhdistyksellä on kriisi- ja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille.

Sammonlahdessa alkaa uusi sururyhmä tiistaina 26.1.2016 klo 17. Sammonlahden kirkko, Hietakallionkatu 7.

Sairaalapapit Pia Haikonen (keskellä) ja Laura Siitonen (oikealla).